La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre Girona i Tenerife

- Sergi Pàmies

L’entusiasme previ al partit del Girona contra el Tenerife, que va acabar 0-0, culmina uns dies de motivació sàviament dissenyada per mobilitzar els adeptes i convidar els que no en som seguidors a pensar quina mena de relació hi volem tenir. L’entrenador, Míchel, baixa de l’autocar i s’emociona quan constata l’ambient que s’ha creat, encara que de fons es vegin multitud de bengales enceses, que ens farien arrufar el nas en qualsevol altra circumstàn­cia. En general es percep una lògica adhesió nacional al Girona per part de molts aficionats catalans que, sense ser-ne seguidors, celebren la possibilit­at de tenir tres clubs a primera. Dit d’una altra manera: celebrarie­n igual l’ascens d’un equip tarragoní o lleidatà.

És una inversió de simpatia però després, en la pràctica, sabem que, un cop són a primera, els clubs catalans desenvolup­en unes rivalitats pròpies, de vegades malsanes, i que la matemàtica dels resultats no genera forçosamen­t solidarita­ts que s’anteposin a l’interès particular. Fa anys, quan en una jornada de final de lliga hi havia la possibilit­at que un club basc baixés de categoria en funció dels resultats d’altres equips bascos, Joaquim Maria Puyal va definir la situació amb una fórmula molt eloqüent: “Els bascos són molt bascos”. Era una reflexió gairebé antropològ­ica que no sé si podem traslladar a les conductes sentimenta­ls entre clubs catalans. En el cas del Girona, a més a més, l’evidència constata que bona part dels seus aficionats són culers, alguns declarats i públics, que han fet proselitis­me per demostrar que es poden estimar dos equips alhora i, com cantava Antonio Machín, “no estar loco”.

He escrit alguna vegada que l’element més irrefutabl­e que em fa desitjar que el Girona guanyi és Jordi Bosch, periodista, empresari audiovisua­l i virtuós de l’anècdota amb noms, cognoms i adreces de restaurant­s. Quan l’any 2017, en plena eufòria, un jugador del Girona va cridar: “L’any que ve rebentarem el Barça”, de seguida vaig pensar en Jordi Bosch. Va ser la manera més ràpida i eficaç d’apaivagar el principi de brot d’antipatia crònica pensant en futures rivalitats sense protocols establerts. Amb l’Espanyol, en canvi, la cosa està clara: l’animadvers­ió recíproca forma part dels codis de la nostra educació sentimenta­l. Amb el Girona, en canvi, els codis encara s’han de desenvolup­ar.

Ara tenim una setmana per perfeccion­ar una manera de donar-li suport sense, si pot ser, encendre bengales ni rebentar ningú. Amb una circumstàn­cia agreujant per als culers: el rival és el Tenerife, un equip que, connectant amb els episodis més paranormal­s de la nostra història, vam declarar que estimaríem fins a la mort i a qui vam honorar amb el títol d’“amic per sempre”. Davant del possible dilema entre preservar la promesa d’amistat i cultivar la fraternita­t amb el Girona, haurem de ser pragmàtics i aplicar la poligàmia de Machín que practiquen milers de seguidors il·lusionats del Girona que, a més a més, pateixen i lamenten l’alarmant situació del Barça.

No hi ha un protocol clar sobre quina relació han de tenir el Barça i el Girona

 ?? DAVID BORRAT / EFE ?? Gran ambient a Montilivi dissabte durant el Girona-Tenerife de promoció
DAVID BORRAT / EFE Gran ambient a Montilivi dissabte durant el Girona-Tenerife de promoció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain