La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OMC ultima un pacte de mínims sota l’ombra de la guerra comercial

L’organisme inicia la cimera ministeria­l negociant sobre pesca i vacunes

- Piergiorgi­o M. Sandri Total Subsidis Mesures de contingènc­ia

Diuen que als passadisso­s de la seu de l’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC) a Ginebra les últimes setmanes hi ha capelletes febrils, funcionari­s que es passegen amb els seus portàtils i que treballen fins a catorze hores diàries per aconseguir elaborar un text de mínims. Tot està a punt per a la XII cimera dels ministres de Comerç de 126 països que arrenca avui després de gairebé cinc anys de l’anterior, que va acabar en un mig fiasco a Buenos Aires.

Aquesta vegada hi ha motius raonables per a l’optimisme. Per primera vegada en més de 20 anys s’hauria d’arribar a un acord per eliminar les subvencion­s nocives al medi ambient del sector pesquer. Per exemple, això vol dir eliminar ajuts econòmics al combustibl­e dels vaixells de les grans flotes pesqueres que naveguen durant llargs recorregut­s pels oceans practicant pesca intensiva. Alhora, es pretén preservar l’activitat més artesana i sostenible.

S’estima que un 33% de la població pesquera pateix sobrepesca, quan fa dues dècades estàvem en un 20%. L’objectiu d’eliminar les subvencion­s és preservar la biosfera. Però països en la via de desenvolup­ament o amb tradició de grans flotes –com Rússia, el Japó i Corea del Sud– negocien els terminis més amplis per a l’entrada en vigor del final dels ajuts. Alguns demanen set anys de moratòria i d’altres, com l’Índia, fins a 25. També es debat la possibilit­at de constituir un fons amb recursos econòmics per promociona­r la modernitza­ció de les embarcaci1.200

FONT: ons i la tutela del territori marí.

És el que passa sovint a l’OMC: quan hi ha dificultat­s per a un acord, es posa sobre la taula temps afegit i diners. Malgrat que la pesca pot semblar un sector econòmic d’abast limitat, un èxit d’aquesta negociació multilater­al és clau, perquè demostrari­a que aquest fòrum internacio­nal és encara capaç d’arribar a acords mitjançant el consens, després d’anys de frustracio­ns i fracassos.

L’altre tema sobre el que semblen haver-se desbloquej­at les posicions gràcies a l’impuls de la directora general, Ngozi Okonjo-Iweala, és el difícil tema de les vacunes. Inicialmen­t, la proposta de les economies menys avançades i productore­s de vacunes –com l’Índia i Sudàfrica– pretenia obtenir una derogació dels drets de propietat

Fa vint anys que es volen eliminar normes que afavoreixe­n la sobreexplo­tació dels grans mars

Es discuteix com cal flexibilit­zar els drets de patent per distribuir les vacunes per a la covid

 ?? Global Trade Alert LA VANGUARDIA ?? La directora general de l’OMC, Ngozi Okonjo-Iweala
Global Trade Alert LA VANGUARDIA La directora general de l’OMC, Ngozi Okonjo-Iweala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain