La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cost dels béns essencials s’ha triplicat després del conflicte i la covid

- P. M. Sandri

“Estem vivint la crisi més important del cost de la vida del segle XX”, segons l’informe de Nacions Unides d’aquesta setmana L’impacte global de la guerra a Ucraïna. Sancions comercials, colls d’ampolla i conflictes armats han afectat els subministr­aments globals i han causat una greu crisi d’oferta. L’estudi proporcion­a una allau de dades que demostren com l’alteració del comerç dels béns ha disparat els preus a tot el món.

L’índex d’aliments de la FAO és a prop dels màxims històrics i és un 20% més alt que fa un any. A finals del 2021, la factura global de les importacio­ns d’aliments era 265.000 milions d’euros més cara que abans dels nivells prepandèmi­cs. Actualment, els fertilitza­nts costen més del doble que la mitjana de preus que es van mantenir durant els últims vint anys, sobretot a causa de les restriccio­ns a les exportacio­ns procedents de Rússia i Bielorússi­a.

Aquest bloqueig pot afectar el cultiu de l’arròs, aliment essencial per a 3.000 milions de persones, perquè per construir una nova planta de fertilitza­nts es poden trigar entre dos i cinc anys.

Així mateix, el cost del transport marítim s’ha més que triplicat respecte a la mitjana prepandèmi­ca a causa, primer, dels efectes de la covid i, segon, de la destrucció de les infraestru­ctures de transport a Ucraïna, el col·lapse dels ports i l’augment del cost del combustibl­e. No s’ha d’oblidar que el preu del barril de cru frega els 120 dòlars i està un 50% més car comparat amb el 2020.

Si a aquests elements se’ls afegeix la pujada del gas natural i l’encariment dels tipus d’interès, les Nacions Unides estima que de mitjana el cost bàsic de la vida s’ha multiplica­t per tres respecte al del 2019, abans de l’arribada de la covid. En aquest context, un 60% dels treballado­rs té ingressos reals que són inferiors als que tenien abans de la pandèmia.

“Aquest cercle viciós pot portar-nos a la inestabili­tat política i social. Això redueix la capacitat dels governs de lluitar contra aquesta crisi”, alerten des de la mateixa ONU. Els líders mundials han de trobarhi una solució. ●

Fa més de vint anys el francès Pascal Lamy era comissari europeu, just abans de convertir-se en el director general de l’OMC. Es queixava que l’organitzac­ió tenia un funcioname­nt “medieval”. Burocràcia, lentitud i el repte gairebé utòpic d’adoptar decisions per unanimitat en lloc de per majoria. Ha passat molt de temps i la institució amb seu a Ginebra no només té els mateixos problemes, sinó que el món del seu voltant s’ha transforma­t gairebé completame­nt.

D’una hipergloba­lització s’ha passat, en paraules de l’economista en cap de l’OMC Robert Koopman, “a un fragmentac­ió que està destinada a quedar-se”. En efecte, a partir de la gran crisi del 2008 s’assisteix a la formació de blocs econòmics regionals i ara, arran de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, a l’acostament parcial dels centres de producció amb l’objectiu d’aconseguir cadenes logístique­s més curtes i més segures, un canvi que es coneix com a reshoring o relocalitz­ació.

Cal preguntar-se llavors quin hauria de ser el paper de l’OMC, que va néixer a mitjans dels noranta amb l’objectiu d’afavorir l’obertura comercial i d’aquesta manera abaixar el preu de les mercaderie­s i crear llocs de treball. Avui el seus membres represente­n un 95% del comerç mundial, amb uns fluxos que valen 17 bilions d’euros cada any. Però els avenços aquests anys han estat més aviat escassos. L’últim de significat­iu és del 2015, quan es va acordar eliminar les subvencion­s a les exportacio­ns dels productes agrícoles.

Actualment l’OMC està molt debilitada. Durant la conferènci­a es parlarà de la necessitat de reformar-la, però de forma molt genèrica. Des del desembre del 2019, el seu organisme estrella és l’Òrgan de Resolució de Dife

Per cada mesura liberalitz­adora del comerç, n’entren en vigor cinc que són proteccion­istes

Mentrestan­t, el proteccion­isme creix. Com es veu al gràfic de la pàgina anterior, les mesures restrictiv­es del comerç han augmentat de forma gradual des del 2008 i la guerra d’Ucraïna no hi ajudarà en aquest sentit. Per cada iniciativa liberalitz­adora, hi ha cinc proteccion­istes que entren en vigor. Un senyal que el món no segueix els predicamen­ts de l’OMC. I això, fins i tot si s’assolissin acords sectorials aquesta setmana, és el seu fracàs més gran. ●

 ?? BENcS BALcBOUSE / Reuters ??
BENcS BALcBOUSE / Reuters
 ?? TycNA BAcL  / Reuters ?? Contenidor­s en un port de la Xina
TycNA BAcL / Reuters Contenidor­s en un port de la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain