La Vanguardia (Català-1ª edició)

De la disco al gimnàs

Ecler, històrica marca d’equips de so en bars i discoteque­s, es reconverte­ix amb altaveus per a gimnasos, hotels i comerços

- Blanca Gi

El món de la nit ja no és el que era i Ecler, que va ser el rei del so en bars i discoteque­s durant el segle passat, també ha canviat d’hàbits. Ara, aquest fabricant s’ha passat al gimnàs, els hotels i les grans botigues de moda.

El canvi d’estratègia va començar el 2015, després que el Fordahl Capital, un fons d’inversió amb seu a Banyoles, rescatés la firma del concurs l’any 2014. “Vam patir molt la crisi financera del 2008 i ens vam veure abocats a la fallida. Per sort, els inversors van adquirir la unitat productiva i, a través de l’empresa Neec Audio, van decidir rellançar el negoci i mantenir-ne l’equip directiu al capdavant”, comenta el director general, Enric Casimiro, que ha liderat la reconversi­ó del negoci.

Ara, Ecler torna a ser una firma rellevant del mercat de l’àudio. Aprofitant la seva experiènci­a i tecnologia, ha convençut grans marques, així com distribuïd­ors i instal·ladors. “Els nostres altaveus destaquen per l’elevada resistènci­a que ja ens caracterit­zava a l’època discoteque­ra. A més, personalit­zem els altaveus de tal manera que s’integren totalment amb l’entorn. També oferim un software de control a distància”. El negoci se sustenta amb dues fàbriques que es distribuei­xen la producció a parts iguals. Una és a la Zona Franca de Barcelona, on també hi ha les oficines centrals, i una altra és a prop de Shenzhen (Xina), les instal·lacions de la qual es van obrir l’any 2012. En total, la companyia dona feina a 55 persones. Amb aquest model, Ecler ha recuperat mida.

La facturació va ser de 12 milions d’euros el 2021, de 8,4 milions el 2020 i aquest any, va camí d’aconseguir els 15 milions. “Ja superem els nivells prepandèmi­cs i assolim xifres de les millors èpoques. Hem aconseguit esquivar la crisi de subministr­aments perquè vam ser previsors i vam fer provisió de material a temps”, apunta el directiu.

Durant aquests últims anys, Ecler ha mantingut la seva presència a nivell global. Només un 25% dels ingressos procedeixe­n del mercat espanyol, mentre que la resta es genera a més de 30 països, principalm­ent d’Europa, on ven a través de distribuïd­ors. Amb un ebitda (benefici brut) que oscil·la entre un 5 i un 10%, la companyia té marge per destinar recursos a R+D. Els últims anys, ha reeditat dos mescladors de discjòquei per als consumidor­s més nostàlgics. Els ven a través d’internet i assegura que tenen tirada. El consumidor continua recordant el valor de la marca, d’aquells temps en què va ser un referent del món de la música de ball. ●

Fordahl Capital va rescatar la firma del concurs el 2014 i va rellançar el negoci, que ara factura 12 milions

 ?? Ro 
r o  o ?? Enric Casimiro, director general de la companyia
Ro r o o Enric Casimiro, director general de la companyia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain