La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La moderació de Moreno Bonilla és màrqueting”

-

Malgrat l’accidentad­a consecució de l’aliança de Per Andalusia, Inmaculada Nieto (Algesires, 1971), d’IU, es va avenir de seguida amb el seu número dos en campanya, el guàrdia civil Juan Antonio Delgado –que Podem volia al capdavant de la llista– i la sang no va arribar al riu. El seu estil, assossegat i rigorós, s’enfronta a un paisatge en què es prioritzen els perfils d’histrió i afronta la recta final de la campanya, impulsada pel suport de Yolanda Díaz i els líders d’IU, Podem i Més País.

Ha sortit reforçada Per Andalusía dels multitudin­aris actes d’aquest cap de setmana amb líders estatals?

Sens dubte. Per aquí han passat Íñigo Errejón, Ione Belarra, Enrique Santiago, Yolanda Díaz, Pablo Iglesias..., que ens han fet costat, i això és un revulsiu per a la campanya i per a la coalició de Per Andalusia.

...O potser l’entesa entre els líders andalusos s’ha contagiat a les direccions estatals.

La calor d’Andalusia és contagiosa, i més enmig d’una onada de calor tòrrida. Crec que els companys se’n van amb l’escalf que els ha donat la nostra gent i se l’emporten per tirar endavant.

Tem que el resultat andalús, per bé o per mal, sigui utilitzat en les batalles estatals?

El resultat serà bo, però aquest és un procés nítidament andalús. Som una peça clau que s’ocuparà que, quan arribi el moment, Yolanda Díaz sigui la primera presidenta del Govern d’Espanya. Però ara treballem en la tasca que ens ha de portar a formar un govern de progrés per a Andalusia.

El PP andalús ha apostat per un conservado­risme moderat, semblant al de líders conservado­rs del PSOE, com García Page o Lambán. El votant ho percep així i per això tenen expectativ­es?

La moderació de les polítiques del senyor Moreno Bonilla es mesura en les conseqüènc­ies. I l’agenda que ha desplegat ha estat molt lesiva per a l’interès general. No té moderació, si es mesura en això, en el mal que ha fet i en el deterioram­ent que ha causat en els serveis públics, en la involució de drets o en la seva nul·la gestió del problema crònic de l’ocupació laboral que pateix Andalusia. Per tant, això és màrqueting.

Vostè aposta per un govern progressis­ta, si sumen, però Endavant Andalusia és reticent a col·laborar amb el PSOE. Nosaltres considerem, i ja ho hem explicitat, que totes les forces progressis­tes amb representa­ció a la cambra tenim la responsabi­litat de posar-nos d’acord perquè hi hagi un govern de progrés. Quedar-se ancorat en l’oposició perfecta o tenir una certa al·lèrgia a prendre decisions no és el camí adequat. A Per Andalusia venim de fer un acord just per a això, perquè el vot no estigui fragmentat, i tinc tota la potència electoral i tota la utilitat institucio­nal. I aspirem a liderar aquest bloc de progrés: jo vull ser la presidenta de la Junta d’Andalusia amb el suport de les forces progressis­tes de la cambra.

Denuncien el desmuntatg­e de les polítiques públiques. El president ho nega, diu que la inversió s’ha incrementa­t.

De vegades sembla que el president de la Junta viu en un lloc que no és Andalusia. Hem denunciat una cosa que és un clam al carrer. I el que demostra Moreno Bonilla negant aquesta realitat dolorosa per a molta gent és un cinisme polític que no és acceptable. És evident que hi ha unes llistes d’espera inassumibl­es, en atenció sanitària i dependènci­a; que falten docents; que els nens estan amb unes ràtios per aula inassumibl­es, i que les escoles no estan en condicions. I el deterioram­ent de la protecció social també és objectiu: s’està fent un gran negoci des de les empreses privades amb els serveis bàsics que necessita el poble andalús. Negar aquesta evidència és un exercici de filibuster­isme.

Hi ha alternativ­es certes al model de maó i turisme o és vo

La gaditana s’ha convertit en líder d’una confluènci­a d’esquerres, promoguda per la ministra Yolanda Díaz, que gairebé patina abans d’arrencar. A Inmaculada Nieto, que estava a punt d’abandonar el Parlament després de tres legislatur­es consecutiv­es com a diputada, se li ha obert una altra porta d’accés a la Cambra. Al davant, tres grans missions: liderar el partit, aconseguir evitar més fissures entre les sis formacions que el formen i frenar l’avanç de la dreta. / Chus del Pino

luntarisme mirar de diversific­ar l’activitat a Andalusia?

El que és pur voluntaris­me i obcecació és voler repetir un model fracassat. A Andalusia la febre del totxo i la cultura del pelotazo vinculada a l’especulaci­ó urbanístic­a van portar molt d’atur i molta ruïna. La punxada de la bombolla immobiliàr­ia va causar a Andalusia una destrossa més gran que a la resta del país. Estem parlant de recursos finits, el sòl i l’aigua, i la diversific­ació productiva no és una opció: és l’única manera de garantir que continuen funcionant el sector primari i el sector turístic. I hi ha ocupabilit­at en altres jaciments que, si no arriben els fons europeus, no haurien començat. Ara hi ha recursos per a això, per enfortir la cadena de valor en la indústria agroalimen­tària i per a la capacitaci­ó tecnològic­a i la innovació. Però per fer tot això cal tenir prioritats ben ordenades i fer polítiques modernes, que s’estan fent en altres territoris, fins i tot des de la dreta homologada a la resta d’Europa. Però és que, a més, tenim la mala sort de tenir la dreta més antiga d’Europa. ●

Sumar “Som una peça clau que s’ocuparà que Yolanda Díaz sigui la primera presidenta d’Espanya”

Acord progressis­ta “Ancorar-se a ser l’oposició perfecta no és el camí: cal pactar un govern”

 ?? Laura leon ?? Inmaculada Nieto suma tres legislatur­es al Parlament andalús
Laura leon Inmaculada Nieto suma tres legislatur­es al Parlament andalús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain