La Vanguardia (Català-1ª edició)

No votar o votar malament

- Sergi Pàmies

d’interpreta­r les raons d’aquest vot, potser perquè, com deia el periodista (i humorista) francès Philippe Bouvard: “La panacea cívica contra l’abstenció no rau de cap manera a convertir el vot en obligatori perquè aquesta mesura equivaldri­a a demanar-li l’opinió a gent que no en té”. Dubte: ¿Podria ser que els que voten acabin tenint menys criteri polític que els que s’abstenen?

Queda el recurs desesperat de repetir que, si t’abstens, no tens dret a queixar-te. Contra aquesta bajanada, desmentida per segles de realitats electorals, sempre convé repetir el que deia George Carlin, el comediant clàssic més imitat pels practicant­s del monologuis­me (perdó, de l’stand up). En un dels seus espectacle­s, Carlin deia que els que no tenen dret a queixar-se són els que voten, perquè són ells els qui han contribuït a crear els problemes. Els que s’abstenen, en canvi, poden queixar-se tant com vulguin del desastre creat pels que sí que han votat.

A El món a RAC1, Jordi Basté entrevista Jaume Collboni, del PSC. Li pregunta pel rumor segons el qual Miquel Iceta podria ser el candidat a l’alcaldia de Barcelona apadrinat pel president Pedro Sánchez. Collboni, incòmode, s’escapoleix de la pregunta amb contorsion­s de torero bomber. Per rematar-lo, Pablo Iglesias, que també participa en el programa, afirma que el candidat que tindria més possibilit­ats és Salvador Illa. Hi ha tradicions que no canvien. La perseveran­ça del PSC a l’hora de dilapidar possibles victòries electorals a Barcelona s’està sofisti

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain