La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC avisa Sánchez que veu “impossible” avalar els pressupost­os del 2023

- Àlex ToRt

els tres noms es triaran en bloc: no es votarà cadascun d’ells per separat, tal com es va fer durant el congrés. Al reglament per renovar la direcció aprovat per les bases quedava estipulat que el secretari general, si el secretari d’organitzac­ió no hi entrava, havia de proposar a les bases “un altre candidat”.

La setmana passada ja es va abordar a la reunió de l’executiva la possibilit­at de tornar a nomenar Torrents, regidor a Badalona, però hi va haver qui es va posicionar en contra. Amb tot, Turull finalment ha optat per respectar l’acord amb Borràs, ja que, a parer seu, “l’equilibri havia quedat descompens­at”. “Vull ser coherent al propòsit” del projecte unitari, va afirmar el dirigent independen­tista ahir en una roda de premsa. “Per mi és bàsic mantenir l’equilibri, que tenia noms i cognoms”, va rematar després.

Arribats a aquest punt, en una missiva va demanar als afiliats un vot de confiança per als tres candidats. “Soc persona de paraula i vull tornar a sotmetre-ho a considerac­ió de la militància, que té tota la llibertat de votar a favor o en contra d’aquesta proposta”, va detallar Turull sobre el fet de repetir dos noms que van ser rebutjats en una primera votació.

Guinó procedeix de Convergènc­ia i del PDECat, i va ser inhabilita­t pel seu paper a la Mesa del Parlament en el referèndum de l’1-O. A l’inici d’aquesta legislatur­a va ser assessor de Borràs a la presidènci­a de la Cambra catalana, i des del juliol de l’any passat és assessor del conseller Jordi Puigneró al Departamen­t de Polítiques Digitals i Territori. ●

La baixa inversió a Catalunya acreditada pel mateix Ministeri d’Hisenda, la falta de respostes sobre l’espionatge amb Pegasus a més d’una seixantena de persones de l’entorn independen­tista, i una taula de diàleg amb teranyines són motius més que suficients perquè ERC planti cara fins i tot per negar-se a parlar amb el Govern central sobre els pressupost­os del 2023. Pedro

La sensació a Esquerra és que el Govern central creu que ja va fer prou amb els indults

Sánchez va donar el tret de sortida als comptes de l’any que ve després que ahir es publiqués al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’ordre per elaborar-los. Els dos últims pressuposa­ts els ha aprovat amb el consentime­nt d’ERC. Aquesta vegada, i ara com ara, els republican­s semblen molt més reticents i creuen que és “impossible” donar-hi suport.

“Els acords que vam subscriure des d’ERC amb el Govern de l’Estat no s’estan complint. Si no es compleixen no hi ha confiança, i si no hi ha confiança (...) és impossible arribar a més acords”, va opinar ahir la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta. Això afecta tant els pressupost­os que es confeccion­in com també bona part d’iniciative­s legislativ­es que pretengui posar en marxa l’Executiu central.

Mentre que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, assegurava que la relació amb la Generalita­t és de “normalitat i màxima cordialita­t”, ERC la contradeia. L’experiènci­a com a aliats del Govern espanyol no és satisfactò­ria per als republican­s. La sensació al partit d’Oriol Junqueras és que Sánchez creu que ja va fer prou amb els indults.

Només un 36% de les inversions previstes per al 2021 per la Moncloa es van executar. Amb aquest fet com a mostra, la republican­a va manifestar que “el temps de les bones paraules s’ha acabat, perquè la confiança ja no hi és”. Per Vilalta, a més, Calviño no fa res més que buscar raons on no n’hi ha per justificar la falta d’inversions a Catalunya. La ministra va assenyalar les constants picabarall­es entre els socis del Govern com el motiu principal. L’exemple, l’ampliació de l’aeroport, que es va aturar ja fa gairebé un any. La resposta de Vilalta va arribar tot seguit: “Són excuses de mal pagador, i mai més ben dit”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain