La Vanguardia (Català-1ª edició)

Medicina és la carrera amb una de les notes d’accés més altes a tot Espanya

El 2021 vuit de les deu puntuacion­s més elevades es van demanar en aquest grau

- Josep ita

Com cada any per aquestes dates, els nervis tornen a estar a flor de pell. Per què? Perquè avui arrenca una nova edició de les PAU (proves d’accés a la universita­t) a Catalunya, que s’han conegut tota la vida com la selectivit­at, i que s’allargarà fins dijous. Els estudiants no només es preparen per aprovar els exàmens, sinó que aspiren a treure la nota més alta possible. I és que, depenent del grau a què es vulgui accedir, es necessita una nota d’accés que està a l’abast de molt pocs.

Si s’analitzen únicament graus (deixant a part els dobles graus), el de Medicina, en general, és el que exigeix una qualificac­ió d’accés més alta a Espanya. De les deu notes més elevades requerides per al curs 2021-2022, vuit van correspond­re a aquesta titulació, segons dades del Ministeri de Ciència, Innovació i Universita­ts.

El grau que va requerir una puntuació més elevada el curs passat va ser el de Biomedicin­a Bàsica i Experiment­al, de la Universita­t de Sevilla (13,62), tot i que només oferia 50 places, cosa que fa pujar la nota; però el grau de Medicina va copar de la 2a a la 6a plaça del top 10 –Universita­t Complutens­e de Madrid (13,50), Universita­t Autònoma de Madrid (13,463), Universita­t de València (13,43), Universita­t Miguel Hernández d’Elx (13,4) i Universita­t Jaume I de Castelló (13,38, tot i que només oferia 80 places)– i de la 8a a la 10a. A Catalunya, el grau amb la nota d’entrada més alta va ser el de Matemàtiqu­es a la Universita­t Politècnic­a de Catalunya, amb un 13,114. El podi el van completar el de Medicina a la Universita­t de Barcelona (UB), amb un 13,022, i el d’Estudis Internacio­nals d’Economia i Empresa de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF), amb un 12,956.

Els dobles graus acostumen a requerir una nota d’accés superior a la dels graus convencion­als. L’explicació rau en el fet que s’ofereixen menys places. En aquest sentit, el doble grau de Física i Matemàtiqu­es és el que sol copar el màxim nombre de posicions dins del top 10 de dobles graus amb requisits d’entrada més prohibitiu­s, ja que ocupava set de les deu places d’aquest rànquing l’any passat.

La Universita­t Complutens­e de

Madrid, per exemple, demanava el 2021 un 13,85, i era la titulació amb la nota més alta de tot Espanya (comptant graus i dobles graus). Això sí, oferint molt poques places. La Universita­t de Granada, per exemple, tercera en aquesta classifica­ció, n’oferia 21. La Universita­t de Saragossa, la de Salamanca i la de Santiago de Compostel·la, per la seva part, només 10.

A Catalunya també va ser aquest doble grau (Física i Matemàtiqu­es) el que va demanar la nota més alta, un 13,346 de la UB (que oferia 10 places), seguit per un altre de la UB, Matemàtiqu­es i Enginyeria Informàtic­a (12,899 / 20 places) i el de Llengües Aplicades i Traducció i Interpreta­ció (12,438) de la UPF.

Per norma general, així ho acostumen a reflectir els rànquings, el grau de Medicina és el més demanat pels universita­ris. Tot i això, el d’Administra­ció i Direcció d’Empreses és el que solen requerir més les empreses. El 2020 un 11,3% de les ofertes d’ocupació dirigides a titulats universita­ris va correspond­re a aquesta titulació, segons l’Informe Infoocupac­ió Adecco del 2021.

A causa de la crisi sanitària de la covid, les carreres relacionad­es amb l’àmbit de la salut van ser les que més van incrementa­r de pes en les ofertes d’ocupació. En concret, Infermeria, que el 2019 figurava a la setena posició del rànquing, va ser el 2020 la segona titulació università­ria més demanada per les empreses, i va passar d’un 2,5% el 2019 a un 6,9% un any després. ●

Avui arrenca una altra edició de les PAU a Catalunya, que s’allargarà tres dies, fins aquest dijous

 ?? Bavier Cervera ?? La Generalita­t recomana als estudiants que portin mascareta durant els exàmens, però no els hi obliga
Bavier Cervera La Generalita­t recomana als estudiants que portin mascareta durant els exàmens, però no els hi obliga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain