La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pròtesi personalit­zada per a un pacient amb malformaci­ó d’ossos des de petit

- Marta icart

En Joan, de 44 anys, pateix de naixement una malformaci­ó d’ossos múltiple. S’ha sotmès a diferents cirurgies al llarg de la seva vida, però l’última és peculiar. Li han implantat una pròtesi de maluc personalit­zada, una intervenci­ó que a Espanya encara es fa poc.

És la primera d’aquestes pròtesis de maluc custom made que col·loca l’hospital universita­ri Sagrat Cor de Barcelona, centre concertat amb la sanitat pública. La peça (de titani) s’ha elaborat adaptada a les caracterís­tiques físiques del pacient.

El cap de traumatolo­gia i cirurgia ortopèdica del Sagrat Cor, Joan Manuel Burdeus, ja va operar en Joan quan tenia quatre anys per allargar-li el fèmur 10 centímetre­s i intervenir en el maluc malformat. Quaranta anys després el pacient patia una artrosi amb un gran dolor i gairebé ja no podia caminar. Després del complex implant de pròtesi personalit­zada s’ha aconseguit rectificar la displàsia i l’alineació de l’eix biomecànic, i s’ha obtingut la tensió muscular adequada, segons el metge. El pacient va rebre l’alta fa un mes i ja camina, encara amb crosses, però sense dolor.

La pròtesi es va dissenyar a mida i es va fabricar en un altre país, a través d’una empresa distribuïd­ora (A2C). Se’n va fer un prototip en 3D a partir de proves de radiodiagn­òstic per la imatge, TAC i radiografi­es del maluc del pacient. Burdeus creu que les pròtesis personalit­zades són “una solució de futur”, però assenyala que la pròtesi “sempre és l’última opció”; molts pacients en necessiten. Les talles de pròtesis existents cobreixen entorn d’un 90% de casos, però hi ha persones, com ara en Joan, amb alteracion­s anatòmique­s complexes, i aquesta solució obre la porta a evitar-los el dolor i les limitacion­s de mobilitat.

Des que van irrompre els patinets elèctrics també arriben a la consulta molts pacients joves amb fractures complexes, va afegir. A això cal afegir-hi que molta gent practica esport d’impacte, cosa que perjudica els genolls i els malucs. Aquests pacients, alguns de molt joves, abans d’un parell de dècades segurament tindran tal desgast d’articulaci­ons (amb la fractura se sol fer malbé el cartílag) que requeriran pròtesis, i les personalit­zades es podran ajustar més bé, per exemple, a qui ja ha passat per cirurgies reconstruc­tives prèvies, va indicar el metge. Passa el mateix amb els pacients a qui es posa la pròtesi per desgast articular, quan al cap de 10 o 20 anys cal substituir-la. Un implant a mida pot oferir un resultat millor, ja que s’ajusta més bé a la configurac­ió òssia del pacient. ●

El metge creu que l’ús d’aquests implants “a mida”, encara poc estesos, augmentarà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain