La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un altre camió incendiat i un arbre caigut

La reducció de la velocitat màxima és una mesura fàcil i aplicable a curt termini

- David Guerrero XavieroCa

No hi ha cap fórmula màgica que permeti esborrar d’un dia per l’altre les cues que es repeteixen a l’autopista AP-7, ni els dies feiners ni els dies festius. Tot i això, una millor gestió de la situació ajudaria a mitigar les retencions o, almenys, a portarles millor, segons els diversos enginyers de camins consultats per La Vanguardia.

“Es tracta d’optimitzar l’ús de la infraestru­ctura de la millor manera possible”, resumeix Andreu Ulied, enginyer expert en planificac­ió estratègic­a que aposta per una “regulació puntual de la circulació en moments d’alta demanda”. Entre les mesures concretes posades sobre la taula hi ha la limitació dels avançament­s, especialme­nt entre camions, i la reducció de la velocitat per a tots els vehicles. Són sortides que, per si soles, no resoldran les caravanes, però sí que poden evitar accidents i els grans col·lapses que se’n deriven.

“Abaixar la velocitat és una cosa que es pot fer amb facilitat i reduint de 120 a 100 km/h, o fins i tot a 80, és més fàcil gestionar els fluxos de trànsit i els imprevisto­s”, destaca Jordi Julià, enginyer amb una llarga trajectòri­a al sector públic i privat i membre de la junta del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya.

No ho veu tan clar el director del Center for Innovation in Transporta­tion (Cenit) de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), Sergi Saurí, que considera que seria una mesura més vàlida als accessos a Barcelona que al conjunt de l’AP-7. De fet, el Servei Català de Trànsit va reconèixer la setmana passada que està treballant amb la possibilit­at de reduir la velocitat màxima de 120 a 100 km/h només en trams determinat­s de l’AP-7 del Vallès, on hi ha una circulació més densa.

No hi ha cap dia tran■ quil a l’AP-7. Els principals problemes ahir els va provocar l’incendi d’un camió a l’altura de Sant Celoni en sentit Girona poc després de les deu del matí. Les tasques d’extinció del foc van obligar a tallar el trànsit totalment durant una hora al matí. Les retencions van ser de quilòmetre­s. Quan es recuperava la normalitat, al migdia, els problemes els va provocar la caiguda d’un arbre de grans dimensions a l’altura de Llinars del Vallès. Miraculosa­ment no va afectar cap dels vehicles que circulaven en aquell moment per l’autopista. L’incident va obligar a tallar dos carrils per poder retirar-lo amb seguretat i va causar retencions de fins a quatre quilòmetre­s.

Mentre les administra­cions responsabl­es en la matèria decideixen si actuen de cap manera, Ulied insta a una autogestió més gran dels mateixos conductors, especialme­nt els caps de setmana. “El telèfon mòbil ens ofereix informació en temps real del trànsit i no s’aprofita prou”, lamenta aquest enginyer, que insta a decidir l’hora de sortida o tornada a casa en funció de la congestió.

 ?? Mané Espinosa ?? L’enllaç de l’AP-7 amb la B-30 a l’altura de Cerdanyola és un dels punts habitualme­nt més congestion­ats de l’autopista
Mané Espinosa L’enllaç de l’AP-7 amb la B-30 a l’altura de Cerdanyola és un dels punts habitualme­nt més congestion­ats de l’autopista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain