La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una avaria de frens, causa de la col·lisió de la locomotora

Després de saltar-se un semàfor en vermell, la màquina va xocar contra un regional i va provocar 29 ferits

- Sara Sans

Els Mossos d’Esquadra analitzen la caixa negra de la locomotora que ahir va col·lidir contra un tren regional a Vila-seca, amb 75 passatgers a bord, i va provocar 29 ferits, sis de greus. El xoc va tenir lloc després que la locomotora, propietat de Ferrocarri­ls de la Generalita­t i operada per l’empresa Cargómetro, se saltés un semàfor en vermell per una avaria de frens. Dels sis ferits greus, tots per contusions i traumatism­es, un seguia ahir ingressat a l’hospital Vall d’Hebron. La resta van ser donats d’alta.

Adif, administra­dor de la infraestru­ctura ferroviàri­a, no va voler concretar ahir res més sobre les causes de l’accident fins que no es tanqui la investigac­ió. El xoc va tenir lloc poc després de les 21.45 h, quan la locomotora, que havia sortit des de Constantí en direcció a Martorell, es va saltar un semàfor en vermell. En aquell moment, per la mateixa via banalitzad­a –amb senyalitza­ció per circular en tots dos sentits– circulava en direcció contrària un tren regional que havia sortit de Barcelona a les 19.43 h i que tenia previst arribar a Tortosa a les 22.10 h.

Fonts pròximes a la investigac­ió assenyalen que el conductor de la locomotora va alertar de l’avaria del sistema de frens. El maquinista del regional va parar el tren, va sortir de la cabina i va tenir temps d’avisar els passatgers del primer vagó perquè es moguessin cap enrere. El portaveu del sindicat de maquiniste­s Semaf va afirmar ahir que l’acció dels dos maquiniste­s va restar gravetat al xoc, que hauria pogut ser més violent. Tot i així, l’impacte de la locomotora i el trencament d’alguns vidres van provocar la trentena de ferits de diferent gravetat, deu dels quals van ser traslladat­s a centres hospitalar­is en estat greu i menys greu.

Ahir, després de la inspecció dels tècnics i l’enregistra­ment d’imatges, també amb drons, per part dels Mossos, cap a les 13.30 h es va poder retirar la locomotora de les vies del tren. Des de primera hora del matí es va poder restablir la circulació de trens per una via d’aquest tram del corredor mediterran­i, cosa que va provocar retards d’entre mitja hora i quaranta minuts. I poc abans d’aquesta última mitjanit, Renfe va iniciar els treballs per retirar el tren sinistrat amb un desplegame­nt de 20 tècnics, un tren buit per arrossegar el comboi accident i un tren taller.

La locomotora que va provocar l’accident és propietat dels FGC i està llogada a Cargómetro, una societat integrada per la mateixa Ferrocarri­ls (en un 51%) i l’empresa Captrain (en un 49%). Segons va informar ahir Ferrocarri­ls, l’empresa pública proporcion­a el material i Captrain s’encarrega de tota la gestió del servei i la contractac­ió dels maquiniste­s. La investigac­ió haurà de determinar ara per què va fallar el sistema de fre de la locomotora i si van funcionar els sistemes de seguretat de la infraestru­ctura. La plataforma Promoció del Transport Públic (PTP) ja va alertar en el seu moment de la tensió de circulació que es registra en aquest tram de via, obert fa poc més de sis anys i pel qual circulen, per dues vies banalitzad­es, els trens del corredor mediterran­i, els regionals i els de mercaderie­s. ●

Renfe va iniciar ahir a la nit la retirada del tren de la via, utilitzada per regionals, llarga distància i mercaderie­s

 ?? arc lonco ?? Diversos tècnics revisant ahir al matí la locomotora, propietat de Ferrocarri­ls de la Generalita­t
arc lonco Diversos tècnics revisant ahir al matí la locomotora, propietat de Ferrocarri­ls de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain