La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obres en trams concrets i més transport públic finançat amb la vinyeta

-

Són decisions que es poden prendre ja en espera de grans solucions que volen temps i que es dibuixen a mitjà i llarg termini, tot el que es trigui en executar unes obres estratègic­ament selecciona­des per millorar la seguretat i la fluïdesa de la via ràpida, així com a dur a terme una millora del transport públic per erigir-lo en una alternativ­a vàlida per als conductors.

En cap cas els enginyers no parlen d’ampliar més carrils fins a l’infinit per donar més capacitat a l’autopista, sinó d’actuar en punts i trams concrets. Julià apunta que “els enllaços són l’element més important per resoldre”. És el que el secretari general d’Infraestru­ctures, Xavier Flores, defineix com a “microcirur­gia”. Això vol dir refer entrades i sortides determinad­es, millorar enllaços que generen conflicte i cues, com les de la B-30 al Vallès, i ampliar capacitat només allà on realment estigui justificat. Dos llocs on els experts consideren que està justificat és entre l’Hospitalet de l’Infant i Amposta, on els dos carrils actuals comporten seriosos problemes de seguretat, i un quart carril en els 50 quilòmetre­s que travessen el Penedès des del Vendrell fins al Papiol.

Totes aquestes actuacions té previst executar-les com més aviat millor el Ministeri de Transports com a part d’un paquet global de millora de l’AP-7, però la necessitat d’accelerar les obres i abordar una solució més global porta altre cop a l’origen del problema: el final dels peatges, que ha incrementa­t el trànsit en una via que ja anava de vegades al límit de la seva capacitat.

Les barreres difícilmen­t tornaran, però tots els enginyers coincideix­en que el pagament per ús de les vies d’alta capacitat serà un fet tard o d’hora. Saurí vaticina que “primer ho farà com a model de transició en forma de vinyeta –una tarifa plana anual per l’ús de les carreteres– per la senzillesa d’implementa­ció i després evoluciona­rà a un pagament per ús” que, segons Ulied hauria de ser “intel·ligent, adaptat en funció del recorregut, de si és hora punta o vall, com sigui de contaminan­t el vehicle...”. Al seu torn, els ingressos obtinguts per aquesta via serien la fórmula de finançamen­t per millorar el transport públic, amb noves alternativ­es ferroviàri­es i amb autobús que convencin els conductors per deixar el cotxe en els desplaçame­nts diaris.

L’altre aspecte que sobrevola el col·lapse de l’AP-7 és la necessitat d’apostar pel transport de mercaderie­s en ferrocarri­l, una qüestió lligada a les obres del corredor mediterran­i. Aquest tipus de transport a Espanya encara representa una quota irrisòria, i una millora en aquest àmbit permetria treure uns quants camions de la carretera. Això sí, tots els enginyers coincideix­en que si algú ha de circular per l’autopista són els vehicles de grans dimensions, ja que així no circulen per les carreteres nacionals i comarcals que travessen els municipis, amb el perill que això comporta. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain