La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mataró eleva al Congrés la llei antiocupac­ions

Els diputats debatran la proposta dels col·legis d’advocats catalans per desallotja­r els ocupes en 48 hores

- Fede Cedó

Una proposició de llei que recull els arguments dels col·legis de l’advocacia catalans, en especial el de Mataró i el de Barcelona, per aplicar mesures urgents que permetin fer front a l’ocupació il·legal d’immobles arribarà al Congrés a través del grup parlamenta­ri Plural (PDECat), que ha assumit els arguments esgrimits per juristes com Julio Naveira, expresiden­t del Consell de l’Advocacia Catalana i exdegà del col·legi de Mataró, Maria Pastor, actual degana, o Núria Moreno, advocada i regidora de l’Ajuntament de la capital del Maresme, entre d’altres.

El text, que prèviament va ser presentat davant la Unió Europea però va ser rebutjat en entendre que el tribunal europeu no té competènci­es, l’hauran de debatre o esmenar els diputats espanyols. Es refereix a la necessitat de gravar penalment l’ocupació de béns immobles, una xacra que és especialme­nt preocupant a Catalunya, on es registren la meitat dels casos de tot Espanya. Per això, els advocats que proposen canvis en la legislació estableixe­n la necessitat que l’ocupació o violació de domicili o la usurpació d’un local tinguin la considerac­ió real de delictes. “L’ocupació és l’únic delicte en què no es torna la possessió a la víctima de manera immediata”, detalla Naveira.

“La policia no pot actuar en una ocupació”, relata el jurista. En canvi, en altres països com Itàlia, una vegada que el jutjat de guàrdia ha verificat la usurpació i ha atès els informes policials, el desallotja­ment té lloc en 24 hores. En aquest cas, el temps recomanat per al desallotja­ment s’estima en 48 hores.

De la mateixa manera la proposta dota de més garantia d’efectivita­t l’acció de les comunitats de propietari­s per actuar contra els ocupes il·legals que danyin la finca o causin conflictes amb la comunitat. Suggereixe­n que el president de la comunitat pugui exercir l’acció civil i que propiciï una mesura cautelar, com podria ser una ordre de desallotja­ment.

En la mateixa línia, proposen la modificaci­ó de la llei 7/1985, reguladora de Bases de Règim Local perquè els municipis puguin actuar en casos en què una ocupació generi conflictes als barris o veïnats i fins i tot generi problemes de seguretat ciutadana, com sol passar amb les ocupacions fetes per associacio­ns criminals als narcopisos.

La modificaci­ó de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal es planteja en els supòsits en què es conegui un delicte perquè els tribunals puguin adoptar la mesura de desallotja­ment si els ocupants de l’immoble no poden exhibir un títol jurídic que en legitimi la permanènci­a. En aquestes circumstàn­cies haurien de ser desallotja­ts i posats a disposició dels serveis socials o d’altres sistemes d’ajuda, depenent de l’especial vulnerabil­itat en cada cas.

En la proposta també es recomana afegir un paràgraf a la llei 49/1960 sobre propietat horitzonta­l perquè, en el supòsit que el propietari de l’habitatge no exercités cap acció, en el termini de deu dies la comunitat de propietari­s pogués executar l’acció de desallotja­ment.

En el nou text s’atorguen competènci­es als ajuntament­s, partint de l’aplicació dels termes de la legislació estatal, per garantir la seguretat i convivènci­a en casos d’ocupació il·legal. ■

Si l’ocupa no disposa d’un títol que acrediti la seva estada al domicili, es podrien aplicar mesures cautelars urgents

 ?? arc lonco ?? Vigilància policial davant un grup d’habitatges de nova construcci­ó ocupats a Sant Pere de Ribes
arc lonco Vigilància policial davant un grup d’habitatges de nova construcci­ó ocupats a Sant Pere de Ribes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain