La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts volen que les onades de calor es considerin un risc laboral

“Tanquem els ulls davant població molt vulnerable”, sentencien els experts

- Antonio Cerri o

Les administra­cions i les empreses haurien de considerar les onades de calor un risc laboral emergent. A Espanya no hi ha una planificac­ió per adaptar el món laboral a l’increment dels riscos derivats dels episodis de calor, malgrat que cada vegada seran més freqüents a conseqüènc­ia del canvi climàtic. Ho indica un informe sobre els impactes de les onades de calor en la salut, la seguretat i el benestar dels treballado­rs presentat ahir per la Fundació Primero de Mayo.

“A Espanya s’han pres mesures d’adaptació al canvi climàtic per a la població en general. Però per a la població treballado­ra gairebé no se n’estan prenent, malgrat que bona part desenvolup­a la jornada laboral fora dels espais amb aire condiciona­t, en llocs molt exposats a la calor”, assegura Claudia Narocki, sociòloga de l’Institut Sindical de

Treball, Ambient i Salut (Istas), autora de l’estudi. “Sabem que hi ha un increment de sinistrali­tat laboral els dies d’onades de calor, però no tenim un monitoratg­e específic i el sistema de control d’accidents laborals no permet visualitza­r aquest problema”, afirma Narocki. Distraccio­ns, errors tècnics, increments de lesions o problemes de rendiment són alguns dels efectes de la sobreexpos­ició a altes temperatur­es, un risc que afecta moltes noves activitats profession­als: monitors d’educació, personal d’emmagatzem­ament, repartidor­s amb bicicleta, muntadors d’instal·lacions temporals, reparadors d’avaries i la legió d’operaris d’activitats que no es poden ajornar en una societat que sembla que no té descans o que, almenys, s’ha oblidat de la migdiada. Són focus de risc que es deriven de tasques molt diverses: les del treballado­r d’un hivernacle, l’operari de mantenimen­t de carreteres o el tècnic d’un aerogenera­dor, un forn a l’estiu.

Aquesta experta destaca que els plans d’adaptació al canvi climàtic no només s’han de dirigir a afrontar els episodis de cops de calor, sinó també a evitar l’exposició a les altes temperatur­es. “Encara que hi hagi persones que se sentin capaces de suportar-les, això no significa que la seva salut no es vegi afectada”, recorda Narocki.

Aquesta experta es mostra especialme­nt preocupada per les persones que han de treballar a preu fet, les que cobren un sou segons el seu nivell de producció, les més proclius a forçar la màquina personal, “encara que aquest ritme atempti contra la salut”. A més a més, les feines amb més risc d’exposició solen tenir salaris més baixos i les fan persones afectades per altres factors de vulnerabil­itat (falta de contracte fix, de papers, de representa­ció sindical...). “Estams tancant els ulls davant població molt vulnerable”, assegura Narocki.

Mentre la normativa laboral assenyala que a les oficines no es pot treballar per sobre dels 27 graus, “en altres feines no hi ha aigua, ni ombres, ni es fan la pauses, ni es pren la temperatur­a que hi ha en cada moment”, diu la sociòloga. “Les autoritats poden suspendre les activitats laborals a l’exterior a causa de mal temps, però això és inconcret. I la normativa en aquest punt no s’està aplicant”, assenyala.

Mentrestan­t, l’Agència Estatal de Meteorolog­ia preveu que l’onada de calor es prolongarà almenys fins divendres, i no es descarta que s’allargui uns quants dies més, especialme­nt a la meitat oriental peninsular. Al moment àlgid s’hi arribarà dimarts en zones del Guadalquiv­ir i el Guadiana, on es poden superar els 43ºC.

Al centre i vall del Tajo també es poden superar avui els 40ºC. Dijous hi pot haver una lleugera davallada a l’extrem occidental de la Península, però a la resta del país la calor serà intensa: 38ºC a Vitòria, Pamplona i Bilbao, 40ºC a Logroño i 42ºC a Saragossa i Lleida. ●

Les altes temperatur­es continuara­n almenys fins divendres, sobretot a la meitat oriental peninsular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain