La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ànsia d’eludir l’alça dels tipus porta les vendes de pisos a màxims de 14 anys

- Rosa Sa ado

moment de prendre decisions, i si aquest sistema ha de néixer amb l’acord del cent per cent de les parts implicades, seria l’ideal. Si no, el govern ha de prendre decisions immediatam­ent” va declarar Eduardo Abad, de l’UPTA.

En canvi, per part de la patronal i l’ATA es considera inassumibl­e. “Un autònom que guanya 1.700 euros al mes ha de pagar 900 euros més de cotització a l’any, un 26% més; això és inassumibl­e”, va declarar Lorenzo Amor, de l’ATA.

Entrant en el detall de l’última proposta, es plantegen 14 trams diferents, i a la zona intermèdia el que varia és que els que ingressin entre 1700 i 1850 euros cotitzaran 370 euros mensuals (30 menys), i els que guanyen entre 1850 i 2030 pagaran 400 euros (40 euros menys). La discussió continuarà aquest divendres.

Ahir al matí, mentre el seu equip es reunia amb les associacio­ns d’autònoms, el ministre Escrivá exposava la seva visió de la situació econòmica al Fòrum Europa. En aquesta percepció optimista va destacar la creació d’ocupació i l’augment de les contribuci­ons a la Seguretat Social, i va repartir crítiques i qualificat­ius com el de “rònecs” als que demanen rebaixes generalitz­ades d’impostos i s’oposen a la revaloritz­ació de les pensions amb la inflació

“Davant l’estratègia rònega de baixada generalitz­ada d’impostos hi ha consens a protegir els més vulnerable­s... Les prioritats de les polítiques econòmique­s estan canviant”, va dir Escrivá. I quan es va referir a revaloritz­ar les pensions amb la inflació, va dir que això està garantit i –sense esmentar explícitam­ent el Banc d’Espanya, que ha estat un dels organismes més crítics amb aquesta mesura–, va argumentar que aquest debat només té lloc a Espanya, quan als països de l’entorn també s’augmenten les pensions en funció dels preus. “És un debat artificial i singular”, va reblar, i va afirmar que ell no vol ser polèmic, sinó simplement afegir elements per al debat.

A més, va defensar la sostenibil­itat del sistema de pensions espanyol, i va recordar que les contribuci­ons a la Seguretat Social continuen a l’alça. ●

La voluntat d’anticipar-se a la pujada de tipus d’interès va tornar a impulsar la venda d’habitatge a l’abril, mes que, amb 47.349 compravend­es, va marcar el millor abril dels últims 14 anys, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). L’augment, d’un 11,9% respecte a l’any passat, va ser més important a les zones turístique­s, que aquest any noten la tornada dels compradors estrangers, després de dos anys amb el mercat a mig gas per les dificultat­s per viatjar que va comportar la covid. Així, les comunitats on més va créixer la venda van ser les Balears (33%) i les Canàries (31%). A l’altre extrem, les vendes van baixar un 2,7% a la Comunitat de

La incertesa de la guerra i la inflació reforcen l’interès en l’habitatge com a valor refugi

Madrid i un 9,9% a La Rioja. A Catalunya les vendes van pujar un 15,5%, fins a les 8.018 operacions, la millor dada d’un mes d’abril en 15 anys.

Segons els portals immobiliar­is, l’alça de les vendes reflecteix un augment rècord de la demanda de compra d’habitatge. “No havíem tingut mai tants ciutadans interactua­nt als portals immobiliar­is”, va assegurar la directora d’estudis de Fotocasa, María Matos. “Davant la guerra, es desperta el desig inversor dels particular­s, atrets per l’habitatge com a valor refugi”, va afegir.

Els quatre primers mesos de l’any la compravend­a d’habitatges ha augmentat un 23,1%, amb avanços d’un 26,3% en el cas dels habitatges de segona mà i d’un 11,5% en el dels habitatges nous. Els últims 12 mesos les transaccio­ns acumulades arriben als 605.000 habitatges, va destacar el director d’estudis de Pisos.com, Ferran Font.

Dels habitatges venuts a l’abril, un 7,6% eren protegits, un 1,3% més que fa un any, mentre que la venda d’habitatges lliures es va incrementa­r un 12,8%. El mercat està clarament liderat per les vendes de pisos utilitzats, que van créixer un 14%, fins a sumar 38.561 transaccio­ns, davant una pujada de només un 3,4% en els habitatges nous, per falta d’edificis disponible­s.

La taxa d’un 11,9% de pujada de les vendes a l’abril és la més baixa des de principis del 2021, un alentiment que també reflec

Els últims 12 mesos s’han venut 605.000 cases, però els experts preveuen un alentiment

teix l’impacte de la pujada de preus, d’un 8,5% l’últim any, segons l’INE.

Francisco Iñareta, portaveu del portal Idealista, va advertir que probableme­nt els pròxims mesos es mantindrà la tendència a l’estabilitz­ació, sense descartar petites baixades, per “l’encariment del finançamen­t, la incertesa econòmica, l’elevada inflació i un estoc d’habitatges al mercat que continua minvant”.

A Catalunya la compravend­a d’habitatges va créixer un 15% a la demarcació de Barcelona, un 30% a la de Girona, un 9% a la de Tarragona i un 8% a la de Lleida. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain