La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un planeta ‘B’ de bilionari

- Econm a4iguet

Hi ha 70 països amb satèl·lits en òrbita, però només tres poden llançar naus a l’espai i –la clau del futur– recuperar-les. El quart capaç d’aconseguir-ho és Elon Musk, més poderós que molts estats, que es proposa arribar amb les seves iniciative­s publicopri­vades, ja finançades per la NASA, a la Lluna per utilitzar-la com a base cap a Mart i iniciar des d’allà la colonitzac­ió d’algun exoplaneta capaç de convertir-se en el nostre planeta B... Deu ser aquesta B la de bilionari amb un somni insensat? Jaume Peraire, davant l’historial de Musk, apunta que potser tampoc no és assenyat dubtar de la seva capacitat de realitzar impossible­s. Per començar, seria el d’abaratir l’exploració –de 2.200 $ a 22 $ per enviar cada kg a l’espai– fins que un dia cada base de llançament acabi sent igual de freqüentad­a que avui un aeroport.

Encara no és la solució, perquè en un combustibl­e per volar la quantitat d’energia per unitat de pes ha de ser alta...

Perquè cal volar amb poc pes?

...I l’hidrogen és molt energètic per unitat de massa, però molt poc per unitat de volum i és perillós concentrar-lo en el volum acceptable per volar. Per a cotxes i vaixells, en canvi, l’hidrogen és més viable.

Les òrbites terrestres ja estan tan col·lapsades de satèl·lits com l’AP-7?

Les òrbites baixes s’han democratit­zat i hi ha 9.000 objectes en òrbita dels quals només 2.000 són operatius. Cal controlar les escombrari­es espacials o causaran accidents.

Qui controla el mercat de satèl·lits?

Hi ha 70 països que tenen satèl·lits; però només 11 poden llançar-los i només 3 també recuperar-los. I recuperar les naus llançades en la seva totalitat és la condició essencial per avançar en l’exploració espacial.

Són la Xina, els EUA i Rússia? I la UE?

Són aquests tres. L’Agència Aeroespaci­al Europea ha tingut èxit amb els Arianne que llança des de la Guaiana francesa, però Space X d’Elon Musk ha aconseguit recobrar també les seves naus abans que no la UE.

És rendible invertir en l’espai?

Molt, per això inverteixe­n en l’espai Musk i Bezos. Musk espera arribar a la Lluna com a pas previ a colonitzar Mart.

Vostè el creu capaç?

Fa 20 anys que el veig desafiar i derrotar els qui dubten d’ell. I a l’espai ho ha aconseguit amb inversió publicopri­vada, perque la NASA també finança el seu Space X.

Trobarem un planeta B?

Avui costa 2.200 dòlars posar un kg en òrbita. Quan en costi 22, hi haurà un boom espacial. Un altre avenç seria portar hidrogen en tancs i captar l’oxigen de l’atmosfera fins a creuarla. Veu? Les tecnologie­s facilitara­n l’accés a l’espai i planetes amb condicions similars a la Terra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain