La Vanguardia (Català-1ª edició)

No hi ha ‘aceitunero­s altivos’

- Jordi Juan Director

Les expectativ­es de vot per als socialiste­s a les eleccions d’avui a Andalusia són tan negatives que, com diu un ministre, “a partir d’aquí només podem millorar”. Tot i que Pedro Sánchez sempre aconseguei­x salvar-se a l’últim minut, costa d’imaginar que avui tingui una bona nit. Amb tot, la gran incògnita que aclarirem d’aquí unes quantes hores és si el PP de Juan Manuel Moreno Bonilla és capaç d’assolir la majoria absoluta per no haver de dependre de Vox. Si ho aconseguei­x, serà un èxit total per als populars, que desencaden­aran una oposició desfermada per forçar la caiguda del Govern espanyol. Si, al contrari, el PP guanya folgadamen­t però necessita Vox per governar, podria repetir-se la mateixa situació que a Castella i Lleó, on el triomf popular va esdevenir amarga victòria per la dependènci­a de Vox. Recordin que fins i tot Alberto Núñez Feijóo no va anar a la presa de possessió del president regional Alfonso Fernández Mañueco perquè no l’associessi­n amb la formació de Santiago Abascal.

Tot és una qüestió de relat. Ja s’ha estès tant el triomf aclaparado­r del PP que la notícia d’aquesta nit no serà tant qui guanya, sinó saber si els populars poden governar en solitari. L’estratègia socialista pensant en la doble cita electoral de l’any que ve –municipals i autonòmiqu­es al maig, i generals l’últim trimestre– se centra a aparèixer com a única alternativ­a per evitar que la ultraconse­rvadora Vox tingui seient al Consell de Ministres del palau de la Moncloa. D’ara fins a les següents eleccions hi ha prou temps per veure si l’efecte Vox atemoreix gaires electors o s’imposen les ganes de fer fora els socialiste­s.

Si fem cas dels sondejos previs a Andalusia, és evident que els votants andalusos no estan gens preocupats per si hi ha una coalició de govern entre PP i Vox i es pronunciar­an clarament a favor d’aquestes dues formacions. Fins i tot s’ha detectat un important transvasam­ent de vot socialista cap al PP. Els aceitunero­s altivos a qui es referia Miguel

Hernández al seu famós poema ja no estan disposats a aixecar-se contra els senyorets, i la dreta va pel camí d’arrasar a Andalusia. Aviat sortirem de dubtes.

 ?? STEFAN  RELLANDINI / AFP ??
STEFAN RELLANDINI / AFP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain