La Vanguardia (Català-1ª edició)

El miratge francès

L’espectacul­ar avanç electoral de l’esquerra francesa liderada per Jean-Luc Mélenchon, que fa una setmana va igualar en vots el partit d’Emmanuel Macron, dona una imatge distorsion­ada de la realitat. França continua sent de dretes.

- Lluís Uría

sumada es va acostar al 48% dels sufragis. Mélenchon i les restes del naufragi socialista i ecologista ara han quedat molt enrere. I en termes de vots absoluts –atesa l’enorme abstenció d’un 52%, un rècord–, la comparació encara és més punyent. No hi ha, doncs, cap revolució a la vista.

El que sí que hi haurà és una clarificac­ió. L’esquerra, d’una banda, s’ha radicalitz­at. I el partit de Macron –un artefacte polític liberal amb un notable sector intern socialdemò­crata, alimentat pels pròfugs del PS–, que fins ara havia mirat de navegar entre dues aigües, o de fer veureho, acabarà ancorat definitiva­ment en el centredret­a, sobretot si necessita el suport parlamenta­ri d’Els Republican­s (amb un 11,3% dels vots a la primera volta).

La capacitat de Mélenchon per acaparar la campanya reduint-la a un duel entre ell i el reelegit president de la República també ha enfosquit una dada fonamental: el notable avanç del Reagrupame­nt Nacional (RN) de Marine Le Pen, que a més s’ha quedat definitiva­ment sola com a reina de la ultradreta francesa (amb l’eliminació a la primera volta del sulfurós Éric Zemmour). L’Assemblea Nacional del 2022 s’assemblarà molt poc, en aquest sentit, a les de les últimes dècades. L’RN ha doblat el nombre de candidats que han passat a la segona volta, i les projeccion­s li donen una possible representa­ció d’entre 15 i 45 diputats, que li permetria tenir grup parlamenta­ri propi, cosa mai vista durant la V República (amb l’excepció del 1986, quan Mitterrand va introduir l’escrutini proporcion­al).

La gran incògnita d’aquesta nit no és, doncs, si el partit presidenci­al guanyarà –això es dona pràcticame­nt per descomptat–, sinó si serà capaç d’obtenir una majoria sòlida per governar. Si no l’aconseguei­x, amb una oposició parlamentà­ria dominada per les forces radicals, a Macron l’espera un calvari.

 ?? SAMEER AL-DOUMY / AFP ?? Jean-Luc Mélenchon durant un míting recent a la ciutat normanda de Caen
SAMEER AL-DOUMY / AFP Jean-Luc Mélenchon durant un míting recent a la ciutat normanda de Caen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain