La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ‘realpoliti­k’ del petroli condueix Biden a l’Aràbia entre crítiques internes

Viatge a l’estat “pària” enmig de la pressió electoral pel preu de la gasolina

- F í

Joe Biden va caure ahir de la bici quan intentava baixar-ne després d’un passeig a prop de la seva casa de la platja a Delaware. Però de seguida es va aixecar i es va recompondr­e. “Estic bé”, va dir, i es va posar a xerrar amb la gent que havia anat a veure’l.

El president dels Estats Units ha estat així gairebé tot el mandat: caient i assegurant que està bé. Es diria que, per a ell, la política és l’art de l’impossible, o gairebé; de fer compatible el contradict­ori i de fer bona cara enmig de la pitjor tempesta. “Mai en la meva vida no he estat més optimista”, va dir fa deu dies durant la complicada cimera de les Amèriques. “Cal tenir confiança, jo la tinc”, va reiterar dijous, en la mateixa entrevista amb AP en què va admetre que els nord-americans estan “molt, molt deprimits”.

Aquesta rara barreja d’optimisme gairebé patològic i realisme assenyat ja forma part essencial del discurs polític de Biden, de la seva estratègia davant les legislativ­es a mig mandat de novembre i de moltes de les seves decisions en política interna i externa. Incloent-hi la de viatjar a l’Aràbia Saudita a mitjans de juliol i allà, a

Jiddah, entrevista­r-se amb el príncep Mohammed bin Salman. Serà en una gira per l’Orient Mitjà amb escales també a Israel i Cisjordàni­a. A Jiddah, a la vora del mar Roig, Biden també es reunirà amb líders d’altres nacions de la regió, com Egipte, Jordània, l’Iraq i els Emirats Àrabs.

El líder coneix els riscos d’una aparent reconcilia­ció amb la monarquia absoluta a què el 2020, a la campanya de les presidenci­als, va prometre convertir en estat “pària” pels seus abusos contra els drets humans i per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi el 2018, fet del qual els EUA van responsabi­litzar el príncep Salman.

Biden sap, a més, que el principal objectiu de la seva parada a l’Aràbia, arrencar un augment de la producció de petroli que ajudi a abaixar els preus de les gasolines, no és fàcil d’aconseguir encara que aporti resultats significat­ius. Entre d’altres coses, perquè els marges d’aquest país i dels Emirats per bombar més cru són massa estrets per canviar el panorama en el mercat. I perquè, com va dir aquesta setmana a Bloomberg l’historiado­r del petroli i vicepresid­ent d’S&P Global, David Yergin, de tota manera falta capacitat de refinament.

El líder dels Estats Units afronta crítiques internes per la seva trobada amb Salman. El número dos dels demòcrates al Senat, Dick Durbin, va afirmar que tot i que entén la papereta de Biden amb el preu de la gasolina i la inflació, ell té “sentiments enfrontats” per la seva visita en un país amb un historial “atroç” respecte als drets. L’homòleg de Durbin en el grup republicà del Senat, John Thune, va parlar de viatge “desafortun­at”, i l’activista saudita Hala al-Dosari, defensora dels drets al seu país i resident als EUA, de “traïció”.

Però la confiança de Biden i la seva necessitat de demostrar als electors que farà tot el necessari perquè la gasolina baixi de preu semblen pesar tant o més que els riscos que la seva trobada amb els saudites comporta. I hi ha altres raons de realisme polític que, després de certs dubtes sobre això, han inclinat la balança a favor del viatge. “L’Aràbia Saudita és un soci crític per a nosaltres en el tractament de l’extremisme a la regió i la gestió dels desafiamen­ts plantejats per l’Iran” i el seu programa nuclear, va dir dimecres el secretari d’Estat, Antony Blinken.

El cap de la diplomàcia dels Estats Units va al·ludir l’altra part de la gira, la d’Israel i Cisjordàni­a, com a ocasió per “continuar el procés de construcci­ó de relacions” entre israelians i palestins, i procurar “l’expansió dels Acords d’Abraham”. Aquests pactes, establerts el 2020 sota auspicis de l’Administra­ció de Donald Trump, van normalitza­r les relacions entre Israel i diversos estats àrabs, els Emirats i Bahrain inclosos, així com el Marroc. Washington pretén sumar-hi els saudites, cosa que li permetria progressar en política internacio­nal. Tampoc no és una meta senzilla ni seria lliure de controvèrs­ia. Però esclar: Biden no es rendeix encara que caigui... O precisamen­t per això, per tant com cau a les enquestes, no veu cap altre remei que continuar pedalant. Amb tot entusiasme. ●

El líder dels EUA vol que els saudites se sumin als Acords d’Abraham i normalitzi­n relacions amb Israel

 ?? E     E                 !" ?? Joe Biden va caure ahir de la bici durant un passeig a prop de la seva residència a Delaware, de seguida es va aixecar i va dir: “Estic bé”
E E !" Joe Biden va caure ahir de la bici durant un passeig a prop de la seva residència a Delaware, de seguida es va aixecar i va dir: “Estic bé”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain