La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ‘becari’ brasiler covat a Moscou

Els serveis secrets neerlandes­os identifiqu­en com a espia rus un passant del Tribunal Penal Internacio­nal

- Beatriz Navarro

No passa només a les novel·les o pel·lícules d’espies. Construir una falsa identitat és un procés laboriós en què els serveis secrets d’arreu del món inverteixe­n molts anys de feina.

L’agència d’intel·ligència dels Països Baixos assegura que Rússia va dedicar almenys un decenni a construir el personatge de Viktor Muller Ferreira, un suposat estudiant brasiler que va ser detingut quan va trepitjar l’aeroport d’Amsterdam a l’abril. Uns dies després s’havia d’incorporar com a becari al Tribunal Penal Internacio­nal (TPI), l’organisme que investiga Rússia per possibles crims de guerra a Ucraïna.

Es creu que el seu autèntic nom és Serguei Vladimirov­itx Txerkassov i, segons la Haia, representa­va una amenaça “potencialm­ent molt alta”. “Si aquest agent hagués aconseguit entrar com a becari al TPI, hauria estat capaç de reunir informació i buscar o reclutar fonts, a més d’accedir als sistemes digitals”, van explicar dijous les autoritats neerlandes­es, que han revelat abundants detalls del cas per mostrar l’elaborat modus operandi del GRU, l’agència russa d’espionatge militar.

Una carta de presentaci­ó datada el 2010, escrita en portuguès amb faltes d’ortografia, explica la història de Viktor, que es llegeix com un d’aquells relats inspirador­s de persones que lluiten contra l’adversitat per fer realitat els seus somnis. En el seu cas, convertir-se en analista de política internacio­nal o potser periodista.

Nascut a Rio de Janeiro el 1989 en una família pobra i desestruct­urada, criat per la seva mare i la seva tia, després de morir, el fals Viktor va reprendre els lligams amb el seu pare per poder estudiar. Va arribar a matricular-se en institucio­ns tan prestigios­es com el Trinity College de Dublín o l’American University de Washington. Durant la seva estada als EUA va demanar la beca del TPI, un organisme amb seu a la Haia. Ho va intentar diverses vegades. Finalment va ser acceptat, i havia d’incorporar-se l’abril al departamen­t d’“estudis preliminar­s” del tribunal.

La carta és plena de detalls que se suposa que havien de donar credibilit­at al relat, com l’olor del peix cuinat al port o els clubs on anava quan era jove. No se sap què va disparar les alarmes exactament, però, quan fa un parell de mesos va aterrar a Amsterdam, les autoritats migratòrie­s el van fer tornar al Brasil. La seva documentac­ió era falsa. Quan va arribar, va ser detingut a la frontera.

Segons la policia brasilera,

Txerkassov, l’espia frustrat, s’havia instal·lat a Brasília el 2010 i havia adoptat la identitat d’un jove mort amb pares també difunts. Professors i estudiants de les universita­ts a què va assistir feia poc l’han identifica­t com a alumne. “Era una operació a llarg termini, a diversos anys vista, que va requerir molt temps, energia i diners al GRU”, va dir l’agent holan

Segons la policia del Brasil, l’estudiant que va intentar infiltrar-se al TPI és rus i es diu Txerkassov

dès Erik Akerboom a l’informar del cas. “Demostra clarament que els russos estan intentant accedir il·legalment a informació al TPI”.

Bellingcat, el portal de periodisme d’investigac­ió, ha seguit el rastre de Txerkassov, i afirma que va néixer el 1985 i a Kaliningra­d, un enclavamen­t rus entre Lituània i Polònia. Entre el 2005 i el 2008 va viatjar amb freqüència amb tren a Moscou. Utilitzava el mateix nom, cosa que suggereix que és autèntic i no una altra tapadora. El Ministeri d’Exteriors rus ha qualificat de “falòrnia” les acusacions. Tampoc no és només cosa de les novel·les o les pel·lícules que, quan s’és descobert, s’hagi de negar tot. ●

 ?? PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuter# ?? El Tribunal Penal Internacio­nal a la Haia, on s’investiga Rússia per crims de guerra
PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuter# El Tribunal Penal Internacio­nal a la Haia, on s’investiga Rússia per crims de guerra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain