La Vanguardia (Català-1ª edició)

Santa Javelina a la gran fira de míssils

-

anys exhibits, impol·luts, en aquesta mateixa fira.

–Els ucraïnesos l’anomenen Santa Javelina –diu en Manolo, exsurfista italià que atén a l’espaiós estand de la nord-americana Lockheed Martin, al costat de la pantalla ucraïnesa.

La Santa, terror dels russos, és el Javelin, un míssil antitanc portàtil molt eficaç dels Estats Units – “dispara i oblida-te’n”– fabricat per Lockheed Martin.

El tenen exposat, i en Manolo mostra al seu mòbil la imatge que els ucraïnesos han creat d’una santa sostenint un míssil Javelin com si fos un Nen Jesús.

Lockheed Martin exposa també dos grans míssils Thaad emmarcats en una gran imatge aèria de l’arc del Triomf parisenc. Els dos míssils apunten a un exhibidor proper on Leica mostra la seva lent telescòpic­a Apo-Televid 82, ideal per veure l’enemic.

Antoni Campañà o Robert Capa, que apunten amb les seves càmeres Leica, veurien avui Leicas apuntant cap a ells.

A l’estand de Fassi, fabricant italià de grues de combat, dos cambrers poleixen línies de copes que ompliran de xampany Cristian Senez. La brillantor que li treuen al cristall contrasta amb el cristall que exhibeix l’estand contigu, la també italiana Isoclima: gruixuts vidres amb fortíssims impactes de projectils que no han aconseguit travessar-los.

L’empresa francesa Lebel ven un llançador de projectils de “letalitat reduïda”, molt pràctic, diuen, per a “la gestió democràtic­a de multituds”.

Apareix el petit estand de Lausberg, fabricant alemany de caixes de fusta per a munició. Qui hi atén, potser net del fundador, em lliura la seva targeta. Hi posa que l’empresa es va crear el 1941, l’any en què Alemanya va envair Rússia. Millor no preguntar què van començar encaixant.

FN Herstal, fabricant belga de pistoles i rifles, es presenta com a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain