La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les antenes d’Andalusia

● Més de sis milions d’electors estan cridats avui a les urnes a Andalusia ● Difícil de sondejar, la gran autonomia del Sud sempre mostra corrents de fons ● El pes que tindrà l’extrema dreta és avui una de les qüestions clau

- Sevilla

Més de sis milions de ciutadans andalusos (6.641.856, per ser exactes) estan cridats avui a les urnes per triar el parlament de la comunitat autònoma més poblada d’Espanya. Són cent mil electors més que a la convocatòr­ia anterior, el 2 de desembre del 2018, quan el món era una altra cosa: quan un misteriós virus refugiat en el cos de ratpenats orientals encara no havia migrat a l’ésser humà, quan encara no s’havien trencat els frens de la guerra a les fronteres de Rússia i el preu del gas ni tan sols assolia els 30 euros MWh al mercat de referència holandès. (119 euros aquest d - vendres passat).

Són unes eleccions força estranyes. Tothom creu que sap qui guanyarà, però ningú no sap com i amb qui governarà. Totes les enquestes, sense excepció, iuen que el guanyad r serà el P r p ngú no sap si aquest art t po r governar sense V x, la força rampant de l’extrem r - panyola. Ningú no sap com e dirigirà el destí de la regió mé poblada d’Espanya.

Dirigir el destí és una expressió tan retòrica com antiga en aquests moments. El destí dels andalusos, e s espanyo s de tots els europeus és avui e mans d’un conjunt de factors molt difícil de desentrany­ar Poques vegades ’ ome modern havia tingut t ntes dificultat­s per saber qui d g destí, i això devalua la dem - cràcia parlamentà­ria i allunya els ciutadans de les urnes. L participac­ió serà una dada fonamental avui a Andalusia.

Els grans assumptes d’aquests dies –la guerra d’Ucraïna, la inflació, la pujada dels tipus d’interès, les tension sobre el deute públ c Espanya i els altres països el sud d’Europa, l’augment nstant l preu dels carburants, les possibles restriccio­ns de gas a Europa a partir de tardor, el sostingut encariment de productes alimentari­s bàsics, la tens d’Espanya amb Algèria despr s d’un any de tensió amb el Ma - roc...–, no han estat tractats a la campanya electoral perquè a les autonomies els manquen les compet nc es so re a ma o ia d’aques es matèries. Hi ha, t i això, un el polítics locals, que en a tres moments no han d fugit els assumptes generals, no volen ficar-se ara on no els demanen. És molt significat­iu el silenci so re es cu tats que Espanya té al Magri , tan proper a l ses.

Ha estat una campanya sense gas, centrada en les aliances polítiqu ica e car cter m s mater a a estat sobre la gesti de la sanitat e ’ - soc a , a que s m o a s millores assistenci ls tat totes que ha viscut Andalusia durant quaranta anys d’autonomia. El Servei Andalús de Salut va gestionar l’any passat una despesa d’11,6 milions d’euros. Treballen a Andalusia un total de 24.146 profession­als de la medicina (11.379 en atenció hospitalàr­ia), xifra només superada per ata unya Ma r .

Ma rat que és una socie at

e ’ po - t ca, e s pro ess na s e a soc - ologia electoral irmen que no

f il ’ ga f il er e uestes a An a us a. a gent afa menys el telèfon ue

tr ’ més reticent a explicar les seves opinions polítiques a un desconegut. Aquesta reserva ha estat especialme­nt intensa durant aquesta última campanya electoral. Profession­als del sector han explicat aquestes últimes setmanes que més de la meitat de les persones incloses en una mostra am m s e tres mil telèfons s’ vien negat a s perce tatge que es cons d molt nusual. Cansament ic r ig l vot ocu t, potse .

Una dada d’ terès per als l - ti

ra la

Una forta derrota del PSOE pot Sánchez i excitar el discurs del canvi de cicle

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain