La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un líder gihadista va dirigir la seva milícia líbia des de Barcelona: “Com va al front?”

Membres de diferents bandes van mantenir contactes des de la capital catalana

-

La cèl·lula que es va instal·lar a Barcelona per portar a curar combatents gihadistes en clíniques privades va gestionar la milícia d’Al-Qaida a Líbia des de la capital catalana. Segons la investigac­ió seguida per la Policia Nacional sota el control de l’Audiència Nacional, Othman A., un dels líders de la milícia Al-Salaa, va residir una temporada a Barcelona, des d’on va continuar donant instruccio­ns als seus combatents.

Segons les indagacion­s policials, aquest libi va viatjar a Espanya per ser tractat en una clínica mèdica i es va estar al país fins que va acabar el tractament. La cèl·lula que va ser desarticul­ada al febrer en l’anomenada operació Kital, que es dedicava a portar a Barcelona i Madrid gihadistes ferits en combat per ingressar-los en clíniques privades perquè fossin tractats. A més a més, facilitave­n –segons els investigad­ors– una xarxa de societats per blanquejar els diners provinents del contraban de petroli libi.

Aquest líder d’una milícia líbia va ser tractat a Barcelona alhora que un comandamen­t intermedi d’una altra milícia, Mohamed A.B., en aquest cas dirigida per Mohamed S.B, àlies el Far, familiar d’aquest últim. Segons la investigac­ió, actualment tots dos estan en parador desconegut. Van mantenir contactes mentre eren a Espanya, però, una vegada curats, van tornar a marxar.

En una conversa mantinguda per aquest últim amb un enllaç a Líbia, pregunta sobre novetats en els combats. “Com va al front? No han avançat des d’ahir a la nit?”, li pregunta. El seu enllaç li explica que no hi ha avenços i que continuen en les seves posicions. A més a més, li dona detalls de la mort de 20 combatents. “Ells van atacar amb vehicles de combat blindats, i s’hi van enfrontar. Són mercenaris”, recull la conversa, tal com ha pogut saber La Vanguardia de fonts de la investigac­ió.

Aquests investigat­s van formar part de dues milícies diferents de Líbia connectade­s entre si i que, entre altres coses, es financen amb el tràfic de petroli i de substàncie­s estupefaen­ts. La seva activitat era reportada a Al-Qaida a Líbia.

Hi ha un informe del grup d’experts sobre Líbia del Consell de Seguretat de les Nacions Unides en què es recull l’existència d’una ordre de detenció emesa el 2017 contra el Far per la Fiscalia General de Líbia. Sospita que pertany a l’Estat Islàmic a l’Iraq i el Llevant-Líbia a Sabrata.

Segons el document, malgrat aquesta ordre de detenció, va continuar sent comandant de la Força Isnad, adscrita a la direcció general de Seguretat d’Az-Zawiyah de les forces afiliades al Govern de Consens Nacional.

Segons la investigac­ió, el Far és considerat la màxima autoritat, i un dels membres més destacats de l’organitzac­ió terrorista Estat Islàmic. Segons les informacio­ns recollides pels investigad­ors, hi ha un gihadista libi detingut que va manifestar que el Far “reclu

Algunes de les persones investigad­es mantenien contactes per xarxes socials amb combatents

tava centenars d’immigrants africans, del Txad i del Sudan. Així mateix, incloïa combatents de l’organitzac­ió terrorista Boko Haram a les files del Daeix amb l’objectiu de lluitar contra l’Exèrcit Nacional Libi”.

Els vincles de membres de la cèl·lula instal·lada a Barcelona amb altres gihadistes van ser en part detectats pels agents per diversos comptes en xarxes socials, com Facebook. Un va penjar una foto amb un altre combatent al camp de batalla al seu perfil. Al costat d’aquesta imatge es podia llegir: “Al·là és gran. Els millors moments que no tornaran”.

La Policia ha analitzat diversos perfils de possibles combatents i ha verificat que, a més d’estar connectats els uns amb els altres, es retroalime­nten en els missatges que publiquen. En un altre dels missatges analitzats s’hi pot llegir, acompanyan­t una imatge: “Que Al·là tingui misericòrd­ia de tu, germà Abderrahim, juro que et trobo a faltar, màrtir amb el permís d’Al·là”. ■

 ?? ARXIU. ?? Imatge de la detenció, en l’operació Kital, de la cèl·lula de finançamen­t gihadista a Catalunya
ARXIU. Imatge de la detenció, en l’operació Kital, de la cèl·lula de finançamen­t gihadista a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain