La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deixar-se matar

- Carlos Zanón

En neveres i domicilis, la guerra va imposant la seva economia. En l’actualitat, has de tenir molts diners per ser ric. La guerra té una dinàmica pròpia. Comença amb la incredulit­at, segueix amb la por i l’horror, i acaba amb absències i un cansament insuportab­le. Miguel Gila, el nostre Zelenski abans de Zelenski, explicava que en la guerra espanyola, en la qual va participar en el bàndol republicà, de vegades sortia de l’amagatall i, camp a través, guanyava exigües posicions a l’enemic perquè fart de passar son, gana i fred, pensava que si li disparaven i el mataven, almenys podria dormir tranquil. Deixar-se morir, deixarse matar. Descansar. Com tantes vegades en la vida. Saps que no pots guanyar, però prefereixe­s que et matin que continuar viu amb gana, fred i son.

En dormitoris i davant pantalles enceses, l’economia va imposant la seva tecnologia. En l’actualitat, has de conservar molta intimitat per ser ric.

Ja tenen totes les teves dades i t’han venut el mateix mil vegades

Aquella guerra per buidar-te i omplir-te té una dinàmica pròpia, és una indústria assassina i està fora de control. Comença amb la diversió i la modernitat, segueix amb el mirall de Narcís i acabes consumit. Ets una bateria que ja no carrega. Un ésser obsolet que es mereix més que el substituei­xin que provar d’arreglar-lo. I si decideixes sortir de l’amagatall perquè penses que si et veuen i t’enfoquen, si el món passa a través de tu, almenys podràs dormir tranquil unes hores, arribes aviat a la conclusió que pots caminar quilòmetre­s d’aquell desert sense que importis a ningú. Ja tenen totes les dades de tu que volen. Ja t’han venut el mateix mil vegades. Començaràs a pensar que necessites una memòria externa, un altre planeta a l’espai, un robot amb qui xerrar i casar-te.

Saps que no pots guanyar però prefereixe­s que et buidin amb això que continuar viu amb gola, vanitat i tristesa. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain