La Vanguardia (Català-1ª edició)

GRASSOFÒBI­A Discrimina­ts pel pes Tres joves expliquen què senten a causa d’una injusta mirada social de desaprovac­ió

- Pol3lD GUERRERO

Tres joves parlen de com la seva corporalit­at ha condiciona­t durant molt de temps la seva vida. Tenen 25, 20 i 28 anys. Una anhela ser cantant; l’altre, professor de llengua i literatura, i l’última exerceix com a infermera. Són Estela Rodríguez, Marc Campos i Alba Navas. Expliquen haver rebut molts comentaris ofensius des de petits. “Hauries de cuidarte una mica més”. “Podries provar de fer una mica d’esport”. “Fas apologia de l’obesitat”. “Ho dic per la teva salut”. Senyal inequívoc de l’existència d’una violència estètica que tots ells pateixen cada dia.

El neologisme grassofòbi­a ha irromput amb força a través de les xarxes socials. Serveix per atorgar un nom comú a una vivència que comparteix­en milions de persones: la discrimina­ció per ser grasses. Els que la pateixen s’han apoderat del terme que sempre havien sentit com un insult. Parlen d’eliminar uns cànons de bellesa “obsolets”. Es neguen a estar talent show ressentits pels quilos de més. Ignoren les bàscules per prioritzar la seva salut mental. Exigeixen eliminar la normativit­at. Rebutgen les dietes, la primesa “malaltissa” i “una concepció capitalist­a del cos” que els priva de la “llibertat d’existir”. Adverteixe­n una discrimina­ció estructura­l que s’estén per l’àmbit familiar, escolar, mèdic i laboral, així com pel capital eròtic, la falta de representa­ció a la ficció i la publicitat, la indústria de la moda o l’esport. La seva corporalit­at els fa “més malsans” i “menys vàlids” per a un segment de la població. Rodríguez, exconcursa­nt d’Eufòria, el talent show de TV3, assegura que ha viscut aquesta discrimina­ció “tota la vida” i ha arribat a sentirse “insuficien­t per a la societat”. “Són petits detalls que passen desaperceb­uts i taquen el propi benestar ”.

“Grassofòbi­a és repudiar cossos que no encaixen amb el que erròniamen­t es considera normatiu”, diu Campos, estudiant de Filologia Hispànica. És una discrimina­ció afermada sobre prejudicis respecte als hàbits, costums i salut de les persones grasses, que es nodreixen de la creença que els seus cossos responen a una falta de voluntat o autocura, “de no fer prou esforç per ser prim”. A la seva vida personal són freqüents les històries d’assetjamen­t escolar o la vergonya adolescent, acompanyat­s pel sentiment de culpa, sempre ocasionat per una mirada de desaprovac­ió.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) considera que l’obesitat és una malaltia, a més d’un factor de risc, juntament amb el sobrepès, de problemes cardiovasc­ulars, diabetis, trastorn de l’aparell locomotor i alguns tipus de càncer. Això “augmenta la pressió per aprimar-se i el rebuig als grassos”, diu Navas, la infermera. No obstant això, és latent

 ?? Mané  s  n sa ?? Estela Rodríguez, exconcursa­nt d’Eufòria, el de TV3, fotografia­da fa uns dies a Barcelona
Mané s n sa Estela Rodríguez, exconcursa­nt d’Eufòria, el de TV3, fotografia­da fa uns dies a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain