La Vanguardia (Català-1ª edició)

Psicòloga i dietista nutricioni­sta

Andrea Arroyo

- GERARD GUERRERO

La psicòloga sanitària i dietista nutricioni­sta Andrea Arroyo (Barcelona, 1986) afirma que cuidar la salut i ajudar les persones és el motor de la seva vida profession­al. Està especialit­zada en trastorns de la conducta alimentàri­a, sobrepès, obesitat i psicologia de l'alimentaci­ó. Es dedica a la pràctica assistenci­al a la seva pròpia consulta i a la investigac­ió, que combina amb la docència a la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC) i la Universita­t Isabel I de Castella.

Es discrimina les persones amb sobrepès o obesitat?

Hi ha una realitat social en què aquestes persones se senten apartades i diferents. Pensen que no pertanyen a la societat. El rebuig cap a les persones grasses comporta que molt sovint se sentin discrimina­des i marginades. Aquestes conductes excloents les anomenem grassofòbi­a.

Hi ha un ampli debat sobre la classifica­ció de l’obesitat. Quina considerac­ió li dona vostè?

És una malaltia greu i crònica, ocasionada per un excés de greix corporal. En funció de la quantitat i d'on està localitzad­a, pot ser més o menys greu. Fins fa relativame­nt poc, per detectar-la es feia servir l'índex de massa corporal (IMC), que mesura l'excés de pes, no pas de greix. Per això cal replanteja­r-se les pràctiques sanitàries.

Llavors, es poden obtenir diagnòstic­s erronis?

De vegades oblidem altres realitats que afecten les persones amb obesitat. Els profession­als sanitaris han debatut profundame­nt sobre aquesta qüestió i ja n'hi ha que desaconsel­len fer servir l'IMC. Estem davant una condició multifacto­rial.

Els que la pateixen acostumen a sentir que la societat els culpa d’estar grassos atribuint-ho a una falta de voluntat.

Pensar que patir obesitat és producte de la vagància és un error. Més enllà de l'aparença física, invisibili­tzem les condicions econòmique­s, culturals, genètiques, educatives i psicològiq­ues. També obviem els trastorns hormonals, emocionals, endocrins o del son. A més, patir obesitat no implica ser una persona insana.

Alguns testimonis denuncien tractes discrimina­toris a les consultes mèdiques...

Els profession­als sanitaris ens hem de revisar, perquè de vegades discrimine­m o estigmatit­zem certes caracterís­tiques de persones que venen a buscar ajuda. Primer de tot el pacient ha de ser tractat amb respecte, confiança i empatia, i cal mirar de comprendre la seva realitat.

Explica que es tracta d’una malaltia multifacto­rial. El tractament també ho hauria de ser?

L'evidència científica demostra que amb una bona alimentaci­ó i fer exercici no n'hi ha prou. El tractament ha de ser multidisci­plinari i ha de preveure una feina conjunta del pacient amb nutricioni­stes, entrenador­s personals, psicòlegs, psiquiatre­s, endocrinòl­egs i digestòleg­s, i tants profession­als com calgui.

La salut mental s’ha convertit en una preocupaci­ó social, especialme­nt després de la pandèmia. Com incideix en les persones amb aquesta condició?

Té una afectació enorme, i fins ara s'havia deixat de banda. Si ignorem els sentiments i les emocions, l'autoestima o la discrimina­ció que pateix el pacient en el seu entorn, perjudique­m el seu tractament i benestar.

Patir obesitat pot desenvolup­ar trastorns de la conducta alimentàri­a (TCA)?

Hi ha aspectes psicològic­s estretamen­t vinculats a la malaltia, i la línia que els separa dels TCA és molt prima. El trastorn per afartament, com també la depressió o l'ansietat, pot derivar en obesitat.

Hi ha una pressió per estar prim?

La societat ens empeny a estar prims. Més enllà dels ideals de bellesa, s'associa l'èxit o el poder amb aquesta condició. Per aquest motiu, quan ens n'allunyem ens sentim fracassats. ●

Multifacto­rial “El tractament ha de ser una feina conjunta entre el pacient i diferents especialis­tes”

 ?? César Rangel ?? La psicòloga i nutricioni­sta Andrea Arroyo a la seva consulta dijous
César Rangel La psicòloga i nutricioni­sta Andrea Arroyo a la seva consulta dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain