La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aprovaries la selectivit­at en una altra comunitat?

Les proves comparteix­en bona part del temari, però es presenten amb diferents graus de competenci­alitat

- Carina Farrera.

La resposta hipotètica al titular d'aquest article és afirmativa. La majoria dels estudiants d'una comunitat superarien els exàmens d'una altra autonomia perquè comparteix­en els mateixos plans d'estudi mínims (més del 50% del currículum comú) i els exàmens s'elaboren en funció d'una ordre ministeria­l que determina les caracterís­tiques, el disseny i el contingut de l'avaluació. Els exàmens els aproven en totes les comunitats més d'un 95% dels estudiants.

Tot i això, els exàmens són els mateixos en totes les comunitats autònomes? No, a cada autonomia les conselleri­es educatives i les universita­ts dissenyen les seves pròpies proves perquè responen al seu sistema educatiu, amb els seus objectius d'aprenentat­ge.

I l'avaluació respon a la manera com s'ha estudiat el batxillera­t en aquella comunitat. Per això, un hipotètic canvi d'estudiants entre comunitats provocaria més aviat perplexita­t davant la manera de ser preguntats.

La Vanguardia ha compartit amb diversos professors els exàmens de física, química, biologia i matemàtiqu­es, que són les matèries que més ponderen en els graus de Ciències de la Salut i Ciències, amb les notes de tall més altes. Són els exercicis d'aquesta ABAU d'algunes comunitats: Andalusia, les Balears, Catalunya, Galícia, Madrid i la Comunitat Valenciana. I, sense l'objectiu de ser una anàlisi comparativ­a científica, han acceptat fer unes primeres impression­s.

“A Andalusia no entra la teoria de la relativita­t, però a Madrid i València, sí, perquè l'han incorporat a la part del currículum que els correspon dissenyar”, destaca Antonio Pérez, professor de física a l'institut Sierra Lluna, del Campo de Gibraltar. “Personalme­nt crec que és una equivocaci­ó perquè és la base de la física moderna”, explica aquest professor, premi Educa Abanca, que té el canal Antoniopro­fe.

Passa el mateix en química. “En algunes autonomies els estudiants s'han d'aprendre la taula periòdica, com a Madrid, Andalusia, Galícia i València, i en d'altres els exàmens ja proporcion­en la fórmula (Catalunya o les Balears), indica Eduard Cremades, professor de química a l'escola Virolai, de Barcelona. “A Catalunya hi ha més exercicis d'energia de les reaccions químiques, que no sol caure mai a Andalusia”, diu Pérez.

Una cosa tan simple com la longitud de l'examen mostra també el plantejame­nt de l'avaluació. Els exàmens de física de Galícia o Madrid ocupen dues pàgines. Els de Catalunya s'estenen fins a vuit, i un dels problemes presentats ocupa tres quartes parts d'un foli.

“Això és així perquè cada problema es contextual­itza amb una situació real –virus, vacunes o incendis– i perquè és més competenci­al”, indica Antònia Santiago, professora de física de l'institut Sant Andreu de Badalona. “La informació que donen i el tipus de resposta que exigeix obliga l'estudiant a mobilitzar diferents conceptes”, indica José Luis Touron, també docent de Física al Virolai.

S'avalua així amb més profundita­t. Tot i això, perjudica els alumnes amb trastorns d'aprenentat­ge com dislèxia o TDAH. “Ara se'ls dona mitja hora més, però s'han d'esforçar més a saber què els pregunten”, reflexiona Sandra Entrena, directora del Virolai. La dificultat baixaria si la poguessin “escoltar” o poguessin utilitzar altres mètodes; això no influeix la resta dels alumnes, perquè el que importa no és si l'alumne entén l'escrit, sinó si s'ho sap.

En algunes autonomies més que en d'altres es presenta l'examen per blocs i anunciant què es preguntarà. El tema... “Si ho estableixe­s per blocs, com passa a Andalusia –planteja Pérez–, l'alumne pot estudiar pensant a aprendre's molt bé dos blocs i no tots quatre. S'estudien el que correspon a gravitació i òptica, per exemple, i deixen la resta de banda. De manera que pot treure un excel·lent sabent la meitat que un altre alumne, excel·lent en tota la matèria”.

Passa una cosa semblant en biologia. “No són el mateix preguntes tancades, tipus test, relacionar

La taula periòdica surt a Madrid, Andalusia, Galícia i València, però no a Catalunya

una llista amb una altra, que són plantejame­nts memorístic­s, que identifica­r la fase de cicle cel·lular en un gràfic que t'indica la quantitat d'ADN”, diu Entrena. “Tot el que comença per ‘defineix' o ‘enumera' o que demana les ‘parts de' és més fàcil de contestar que argumentar ‘sobre el creixement de reproducci­ó els 90 minuts i les 3 hores d'un bacteri (Clostridiu­m botulinum) que prolifera en aigües càlides i estancades amb baix contingut d'oxigen'”.

En matemàtiqu­es no hi ha grans diferèncie­s entre comunitats, segons Alba Pros, professora de la mateixa escola. Potser en el que s'anomena “optimitzac­ió”, perquè els exemples no sempre són sobre el que s'ha estudiat a classe (miralls, casetes), i el canvi d'escenari de vegades desconcert­a.

Això també ha passat en física. Els estudiants s'han queixat de la dificultat malgrat que no se'ls ha preguntat res que no entrés al temari o que no haguessin fet a classe. “Els costen les deduccions d'expression­s, que requereixe­n més maduresa matemàtica”, apunta Santiago.

En tot cas, respecte a les diferents PAU, els professors comparteix­en una mateixa afirmació, al marge de tàctiques i estratègie­s, o comparacio­ns territoria­ls: treus una bona selectivit­at si segueixes un bon batxillera­t. ●

 ?? Xavi Jurio ?? Una jove esperant-se per enfrontar-se als primers exercicis de les proves d’accés a la universita­t de Catalunya
Xavi Jurio Una jove esperant-se per enfrontar-se als primers exercicis de les proves d’accés a la universita­t de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain