La Vanguardia (Català-1ª edició)

Col·lapses freqüents, però sistema d’alerta eficaç

- Eusebio Val

Ales autopistes franceses s'hi produeixen col·lapses molt sovint, però els usuaris, si són previsors, disposen des de fa molts anys d'un sistema d'informació i alerta molt eficient per alleujar-los-en els problemes.

La regió parisenca, per la seva alta densitat, és la que registra més embussos. Les autopistes A86 i A1 –que es dirigeix cap al nord i passa per l'aeroport Charles de Gaulle– poden convertir-se en rateres. Es tracta de trams sense peatge. També hi ha embussos habituals a les autopistes properes a Bordeus, Marsella, Toló, Lió, Grenoble, Montpeller, Nantes i Estrasburg.

Els francesos són un dels pobles que gaudeixen de més vacances, sobretot escolars, a què s'afegeixen generosos ponts, com els recents de l'Ascensió i Pentecosta. Cada cop s'hi produeixen grans embussos. Arriben a sumar-se 800 i fins a 900 quilòmetre­s d'embussos a tota la xarxa viària. Importa poc si les autopistes són o no de peatge. Excepte als trams propers a les ciutats, la majoria són de pagament. Una de les excepcions és l'autopista A75, gratuïta en diversos centenars de quilòmetre­s a través del Massís Central, una àrea poc poblada.

Existeix un web oficial, Bison Futé (bisó llest), que dona una informació molt precisa sobre les previsions de trànsit, basada en l'experiènci­a acumulada. Inclou un calendari anual, amb colors, mapes i franges horàries. S'alerta dels moments de risc extrem o important de topar amb embussos. S'especifica si és millor o pitjor començar un viatge un divendres a la tarda o un dissabte al matí, i de les vicissitud­s del retorn. Els automobili­stes poden organitzar-se amb

A l e m a n ya

temps per evitar el malson, o minimitzar-lo.

La informació sobre el trànsit va començar molt aviat a França, a la ràdio, a l'inici dels cinquanta, quan es va estendre la motoritzac­ió massiva. Ja llavors sorgien embussos a les sortides i entrades de París els caps de setmana. El 1966 es va crear un centre nacional d'informació de trànsit a Rosny-sous-Bois, al nord de la capital.

El Bison Futé, un simpàtic personatge, indi americà, creat per un publicitar­i, es va posar en marxa l'estiu del 1976 amb motiu d'una gran campanya de conscienci­ació ciutadana. Va ser la resposta al drama de l'any anterior: el dissabte 2 d'agost del 1975, en plena canícula, hi va haver un embús apocalípti­c a la carretera nacional 10, entre París i Baiona. Aquell cap de setmana van morir 145 persones per l'efecte combinat dels accidents de trànsit i de la calor asfixiant. ●

El web Bison Futé explica amb molta precisió quins dies i hores hi ha més risc d’embussos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain