La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les flames amenacen diverses urbanitzac­ions del Garraf

Els Bombers prioritzen extingir els incendis d’Olivella i Santa Coloma per la proximitat a les cases

- Mayka Navarro

De nou el fantasma de la bèstia negra del col·lapse del sistema va planar durant tot el dia d'ahir al centre de comandamen­t dels Bombers de la Generalita­t. Les condicions meteorològ­iques no van millorar, en contra del que s'esperava. Al contrari, un fort vent del sud, la marinada, va avivar amb intensitat l'incendi que ahir a la nit més preocupava, el d'Artesa de Segre i Baldomar, a la Noguera.

Mentrestan­t, altres incendis, i no provocats precisamen­t per llamps, a les zones forestals dels municipis d'Olivella i Santa Coloma de Gramenet van fer saltar totes les alarmes. Davant la proximitat a nombrosos nuclis urbans es va prioritzar l'extinció dels focs de Barcelona.

“Es tracta de prendre decisions molt difícils, que de vegades costen de comprendre, però necessàrie­s per evitar el col·lapse del sistema i minimitzar la xifra d'hectàrees cremades”. La reflexió d'un responsabl­e dels Bombers des del centre d'operacions del foc d'Olivella resumeix l'estratègia del dia d'ahir.

Els bombers van arribar a treballar en una trentena de focs simultanis, a tot el territori, tot i que en alguns casos es tractava de petits conats en explotacio­ns agrícoles o els primers en vegetació per petards. En realitat eren set incendis forestals que ahir a la nit necessitav­en la presència de dotacions terrestres i en les quals els mitjans aeris van treballar durant tot el dia llançant aigua.

Una de les imatges de la intensa jornada la van viure en directe els milers de banyistes que omplien les platges de Castelldef­els i Sitges i que van presenciar les increïbles maniobres dels pilots de l'exèrcit de l'aire al comandamen­t dels Bombardier CL-215T/415 del 43è grup carregant aigua per llançar-la a Olivella.

L'última xifra facilitada pels agents rurals era d'unes cent cinquanta hectàrees cremades en una zona del massís del Garraf que ha cremat en nombroses ocasions. Però va ser la proximitat amb les urbanitzac­ions Can Surià i les Colines el que va obligar a demanar a la població que estigués durant tot el dia d'ahir confinada a casa, sobretot per facilitar els trasllats dels equips d'extinció, com va recordar l'alcaldessa Marta Verdejo.

Una altra alcaldessa, la de Santa Coloma de Gramenet, Nuria Parlón, va estar molt pendent de l'extinció de l'incendi que va començar en unes

Els serveis d’extinció van treballar en set focs simultanis i avui se centraran en Baldomar

bardisses de Can Zam, a sobre del cementiri, i que va acabar cremant prop de cinc hectàrees. Allà els bombers van rebre la col·laboració dels Bombers de Barcelona recorrent al conveni pel qual els segons reforcen el servei dels primers a l'àrea metropolit­ana de Barcelona quan tenen dotacions desplaçade­s, com passa els últims dies.

Els que no s'han mogut des de dimecres a la nit de Catalunya són les dues seccions, gairebé 200 de militars, que la unitat militar d'emergèncie­s (UME) va traslladar així que va rebre la petició de col·laboració del Departamen­t d'Interior.

Bona part de la feina la duen a terme a l'incendi d'Artesa de Segre i Baldomar, a la Noguera, un foc que les últimes hores el director dels Bombers, Joan Delort, va qualificar de “molt punyeter” perquè posa les coses molt difícils i es resisteix a ser controlat.

De totes maneres i malgrat que ahir a la nit tornava a centrar tota l'atenció i els esforços, les flames no han superat els eixos de contenció, el perímetre de 5.000 hectàrees que els bombers van traçar amb camins i camps llaurats per envoltar l'incendi i atacar-lo des d'aquests punts. ●

 ?? AadrrE ilaarGlu t Mér ?? Columna de fum de l’incendi d’Artesa de Segre ahir al matí
AadrrE ilaarGlu t Mér Columna de fum de l’incendi d’Artesa de Segre ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain