La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ‘influencer­s’ (i alguns taurons) que arrossegue­n els joves a les criptomone­des

Malgrat l’èxit entre adolescent­s, la inversió en aquests tokens no té supervisió

- Alexis Rod íg e Rata Bitcoin Tether

“Al mercat de les criptos s’hi entra tan preparat per anar-te’n a la lluna com per anar-te’n a l’infern. S’hi entra ja ploradet de casa. Plorar aquí?! Agafa els teus p... diners i els fiques en un compte d’estalvis a termini fix al Santander. Senyors, som al p... mercat més salvatge de la p... història. Quan hi ha sang, és quan surten els taurons. Els taurons van a la sang, no fugen, i avui hi ha una p... sagnia. Venen dies i setmanes dures. Però és que això és el mercat. I el que s’està fent avui és la neteja massiva de mans febles”.

Qui parla així és en Víctor, àlies Wall Street Wolverine, d’uns vint anys, amb estudis d’Empresaria­ls, avui resident a Andorra –els baixos impostos manen–, un dels streamers-youtubers espanyols de l’economia cripto que acumula més seguidors. Són 434.000 a YouTube. Poca broma. Perquè al món cripto, no regulat, es comenta amb passió, s’hi inverteix amb ímpetu i si bé s’hi especula, s’hi guanya i s’hi perd –molt o poc–, els grans influencer­s són a les xarxes.

I el seu discurs fa forat.

Ell publicava el vídeo el maig del 2021. El valor del bitcoin queia. Poc després, el 8 de novembre, assolia el màxim històric, de consellers

67.582 dòlars (o 58.323 euros). Avui, el 2022, està per sota del valor de maig del 2021 després d’alguns –i grans– alts i baixos.

És igual. Segons els diferents informes, els joves continuen al capdavant. Malgrat tot. I mitjançant consellers gens acadèmics que tenen milers de seguidors a la xarxa i que són la referència a l’hora d’invertir en les monedes digitals i en fan un èxit fins i tot en temps de crisi com avui.

Malgrat que la Xina va ser la seva principal mineria fins que Pequín les va prohibir. Malgrat que El Salvador s’ha fet seu el bitcoin, però està en via de ruïna per la caiguda del valor. Malgrat que Hisenda ja demana a qui en té de declarar-los.

Se sumen els dubtes en un món que, com reitera el Banc d’Espanya, és volàtil. Tant hi fa.

En Pepe estudia Negocis Internacio­nals a Barcelona. Va invertir en criptomone­des. “Vaig guanyar alguna cosa fa un temps. També vaig perdre. Avui és impossible”, lamenta i arqueja ostensible­ment les celles. I arronsa les espatlles. Però augura que probableme­nt hi tornarà a invertir.

No és l’únic.

La bombolla sembla que punxa, però els joves en continuen sent sovint els protagonis­tes.

Perquè, per exemple, a Espanya ja hi ha almenys 233.000

En milers de milions de dòlars 3.000 2.500 2.000 1.500 1.000 500

0 2017

FONT: 18 19

Cardano

Binance USD 20 21 2022 contribuen­ts amb monedes virtuals, segons informa el Ministeri d’Hisenda amb dades de les entitats financeres. La majoria homes, joves i amb educació superior, segons el Banc Internacio­nal de Pagaments. Rebellion Pay (és part interessad­a) assenyalav­a, de fet, que un 21% dels joves inverteixe­n avui en criptomone­des, més que en fons o dipòsits (19%). La Universita­t de Chicago, d’altra banda, afegia que, prenent els EUA per referència, un escàs 2% van ser informats per un agent o assessor a l’hora d’invertir; tota la resta ho van fer influïts per les xarxes socials o plataforme­s de trading.

I n’hi ha més? Sí.

El director científic de la plataforma d’intercanvi de criptomone­des Coinhouse, Manuel Valente, relatava al diari Le Monde

com no poden vendre’s monedes digitals a menors de 18 anys, però aquests sí que “poden obrir wallets [carteres] sense presentar cap document d’identitat i rebre i enviar pagaments en criptomone­des”.

De fet, regna una certa confusió. XTB Online Trading, per exemple, diu al seu web que “s’opera a Espanya sota la supervisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors”. La CNMV, consultada per aquest diari, detalla: “La supervisió és sobre les activitats i productes regulats. Les criptomone­des no tenen regulació ni, per tant, cap autoritat que les supervisi”.

Un altre influencer juvenil líder

en espanyol és Hugo Botto, inversor i expert en blockchain,

gràcies al seu perfil Healthy Pockets, a YouTube. Madrileny, exconsulto­r, d’uns trenta anys, amb estudis de màrqueting, avui està assentat a Toronto i a distància el segueixen 440.000 al seu canal. Ell se centra en l’aspecte més pedagògic de l’economia cripto. No parla sobre política.

Més enllà, sobretot a Twitter, hi ha perfils d’influencer­s amb més d’un milió de seguidors que fan anys que influeixen. Roger Ver –autodefini­t com a anarcocapi­talista i a favor de l’individual­isme– i Anthony Pompliano són dos dels més exitosos. I dels primers que van apostar per aquest mercat desregulat i hi van invertir. Són, fora d’això, experts tècnics del món digital i la majoria estan en la trentena o poc més. Amb prou feines el grecobrità­nic Andreas Antonopoul­os, cap més clàssic, arriba als 50 anys.

Els uns i els altres han arribat d’un volum de negoci digital que s’ha multiplica­t els últims anys. També d’un discurs sociopolít­ic clar. Wall Street Wolverine va donar suport a Vox, per exemple. No sembla cap excepció.

“En síntesi: l’ultraliber­alisme i

Valor de mercat dels principals criptoacti­us

L’èxit de les criptomone­des entre joves s’associa amb un auge de l’individual­isme

individual­isme amb què s’associen les joventuts i les criptomone­des, es deu, d’una banda, al fet que el bitcoin en particular és afí a aquests valors; de l’altra, les posicions ultraliber­als han sabut relacionar-se amb les tecnologie­s digitals, mentre que les posicions progressis­tes continuen, en bona part, pensant i actuant políticame­nt amb categories dels segles XIX i XX”, resumeix el professor Mariano Zukerfeld, investigad­or del Consell Nacional d’Investigac­ions Científiqu­es argentí (Conicet) a Buenos Aires, especialit­zat en capitalism­e digital.

I un cop d’ull ràpid als baròmetres del CIS per comparar els joves espanyols el 2012 i el 2022 en la seva autoubicac­ió ideològica confirma que els extrems a esquerra i dreta prenen força des dels 18 fins als 44, si bé és a la franja de 18 a 24 on la dreta agafa més impuls. Els que es defineixen d’esquerres continuen sent majoria i creixen sis punts; però creixen gairebé nou punts els que s’autoubique­n més a la dreta. I el centre i el centredret­a també pugen cinc punts.

Hernán Cuervo, professor de la Universita­t de Melbourne i un expert en un dilema sense fronteres com és la sociologia de la joventut, ho posa en context per a La Vanguardia: “L’ultraliber­alisme no és una qüestió només dels joves, sinó de tota la població. Això té a veure amb la fragmentac­ió de les transicion­s cap a l’adultesa. El camí segur a una ocupació permanent i full-time ha desaparegu­t, i el que tenim ara és una transferèn­cia del risc de la societat i l’Estat a l’individu”.

Wall Street Wolverine acabava dient al seu popular clip: “Aquest vídeo s’haurà de veure amb perspectiv­a. Avui no és el moment de treure’n conclusion­s”. Una mica més d’un any després, comencen a aclarir-se. ●

 ?? Xavier Cervera ?? Les inversions en criptomone­des es fan amb gens acadèmics que tenen milers de seguidors a la xarxa
Xavier Cervera Les inversions en criptomone­des es fan amb gens acadèmics que tenen milers de seguidors a la xarxa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain