La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’onada de calor acaba amb un lent descens tèrmic

La baixada de temperatur­es es mantindrà a Catalunya almenys fins dimecres que ve

- ACCI C o o p e rat i va C I P O i s c o la A O c Paloma Arenós

L’onada de calor que ha viscut Espanya des de l’11 de juny arriba a la fi. Després d’aquest intens episodi tèrmic, avui les temperatur­es inicien un descens generalitz­at, especialme­nt al nord i centre del país, que podria arribar a ser superior als 10 graus en algunes zones. No obstant això, i malgrat la baixada de les temperatur­es, avui encara farà una calor inusual a l’oest de Catalunya i a la conca de l’Ebre, igual com a l’interior de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Andalusia Oriental i les Balears, on se superaran els trenta-cinc graus les hores centrals del dia o primeres hores de la tarda.

L’onada de calor va començar a remetre ahir, tot i que el mercuri va arribar als 43,5ºC a Sant Sebastià i ha rondat 42ºC en altres punts del País Basc, Aragó i Navarra. Les dades de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) indicaven que a les 17.00 hores el termòmetre havia arribat a 42,6ºC a l’Almunia de Doña Godina (Saragossa); 42,5ºC a Quinto (Saragossa); 42,1ºC a Bera (Navarra) i 42ºC a Forua (Biscaia), Híjar (Terol) i Baztan (Navarra).

Tot i que van començar a baixar les temperatur­es màximes al terç oest peninsular, la calor es va mantenir intensa en zones d’Andalusia, que va arribar a 41,5ºC a Granada, i a 41,3ºC a Santa Elena (Jaén). A Castella-la Manxa a aquesta hora hi havia 40,7ºC a Tomelloso (Ciudad Real) i 40,4 a Toledo.

Aquests últims deu dies s’ha registrat una de les onades de calor més extremes, primerenqu­es i inusuals que es recorden a Espanya durant la primera quinzena de juny des que hi ha registres meteorològ­ics, segons l’Aemet.

El final de l’onada de calor deixarà avui constància clara a Catalunya. La previsió és que aquest diumenge les temperatur­es seran una mica més baixes al matí i migdia, tot i que encara les mínimes se situaran per sobre dels 20ºC al litoral i zones de Ponent. Les màximes poden arribar als 35ºC o 36ºC en punts de les comarques lleidatane­s, però seran valors allunyats de la calor sufocant de divendres i dissabte. “Ja no arribarem als 40ºC enlloc de Catalunya”, diu el Servei Meteorològ­ic de Catalunya.

Meteocat pronostica que l’aire més fred que comença a arribar des de l’oest farà baixar les temperatur­es avui, una tendència descendent que continuarà almenys fins dimecres.

En el conjunt d’Espanya, dilluns i dimarts els termòmetre­s tendiran a tornar a tenir registres més propis d’aquesta època de l’any.

Aquests dies han deixat rècords de màximes absolutes per a un mes de juny, com els 41ºC de la base aèria d’Albacete dimarts 14, o els 39,2ºC que van tenir a Conca el dia 15 i que igualen la màxima de l’onada de calor del juny del 2019.

Però no haurà estat l’onada de calor més intensa de juny, ja que la del 2019 la superarà en intensitat. Però serà un dels períodes més càlids des que hi ha registres per a aquestes dates (del 10 al 20 de juny).

Mentrestan­t, l’Ajuntament de Saragossa ha prorrogat fins demà dilluns, 20 de juny, l’alerta taronja del pla d’emergèncie­s de Protecció Civil per onada de calor que va activar dimarts per les altes temperatur­es que afecten la ciutat.

Malgrat que l’Agència Estatal de Meteorolog­ia ha informat que el pic de temperatur­es tindria lloc aquest dissabte, el fet que les temperatur­es mínimes i màximes continuïn sent altes (amb valors d’entre 22ºC i 37ºC, respectiva­ment) han aconsellat de mantenir aquesta alerta.

Es vol amb això mantenir les activats dels serveis municipals implicats en la detecció de persones en risc per a la seva atenció, valoració, tractament o ingrés en llocs adequats. Les administra­cions recorden a la ciutadania que ha d’extremar les mesures de precaució per evitar problemes de salut ateses les altes temperatur­es.

Malgrat que totes les persones poden patir trastorns per l’excés de calor, el risc es concentra en les persones més grans de 65 anys, els més petits de cinc anys (especialme­nt els nadons) i en les persones que facin una activitat que requereixi molt d’esforç físic. ●

L’Amanidor de Sabadell és un restaurant que alimenta l’ànima, a més de l’estómac. Tant el del personal de cuina i sala com el dels seus clients. Va molt més enllà de tot el que un s’espera: una cuina profession­al, bon servei, menús a preus competitiu­s i una sala àmplia i còmoda. Neix de la col·laboració entre la cooperativ­a social CIPO i l’Escola d’Educació Especial Xaloc, totes dues de Sabadell, amb l’objectiu d’oferir un espai de pràctiques i una sortida laboral per a l’alumnat del Programa de Formació i Inserció (PFI) adaptat d’Auxiliar d’Hostaleria, Cuina i Serveis de Restauraci­ó.

Les dues entitats disposen d’un conveni de col·laboració que consolida, encara més, la seva missió: la inserció sociolabor­al de joves amb diversitat funcional i, en paral·lel, el suport emocional a les seves famílies. Els avalen més de 50 anys d’experiènci­a al Vallès. El projecte forma part d’un pla pilot d’Acció Cívica i Comunitàri­a de Drets Socials de la Generalita­t, que ja s’ha implantat en onze equipament­s catalans. “D’una banda, aquests menjadors socialitza­ts permeten la integració comunitàri­a de nous usuaris (persones en situació de vulnerabil­itat, solitud no volguda, etc.) i, d’una altra, s’afavoreixe­n la formació, les pràctiques i la inserció laboral a l’àmbit de l’hostaleria gràcies a associacio­ns i fundacions d’inclusió social”, detalla Cesca Domènech, directora d’Acció Cívica.

El president de la CIPO, Joan Madaula, i el psicòleg i tutor del PFI de Xaloc, Pere Farrés, apunten que aquesta iniciativa va sorgir el 2013, però ha estat aquest any quan les necessitat­s, com els astres, s’han alineat. “A la CIPO partim de la premissa que tothom

Saragossa manté activats els serveis d’emergència i Sant Sebastià arriba als 35,5ºC

 ?? R   !" # $% $ R!  / !&! ?? Dues joves a l’Iregua, a Logronyo, on les temperatur­es han superat els 40ºC
R !" # $% $ R! / !&! Dues joves a l’Iregua, a Logronyo, on les temperatur­es han superat els 40ºC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain