La Vanguardia (Català-1ª edició)

Manresa a la vista!

El documental català ‘El camí ignasià’ s’estrena a la Filmoteca Vaticana

- Anna Buj Roma. Connespobs­al

Manresa a la vista!”, exclama José Luis Iriberri, director de l’oficina del pelegrí del camí ignasià, després de visualitza­r la ciutat bressol de l’ordre jesuïta. Iriberri, jesuïta i pelegrí experiment­at, s’oblida de la sotana durant un mes per calçar-se unes sabatilles, col·locar-se una motxilla a l’esquena i disposar-se a liderar una expedició que fa el camí ignasià, seguint els passos de sant Ignasi de Loiola d’Azpeitia (Guipúscoa) fins a la capital del Bages.

Aquest és l’argument i la finalitat d’El camí ignasià, la nova pel·lícula del català Jordi Roigé, produïda per Animaset, que cerca que el públic visqui com un pelegrí més la bellesa visual i espiritual d’aquesta ruta quan es commemora el mig mil·lenni de la conversió d’Ignasi de Loiola el 1522, fundador dels jesuïtes i canonitzat el 1622, data del que també se celebra el 400 aniversari.

El documental, acabat a temps per coincidir amb les celebracio­ns, ha estat presentat aquesta setmana en un doble escenari de luxe. Primer a la Filmoteca Vaticana, que dimarts va acollir el primer passi d’una pel·lícula rodada amb menys de 100.000 euros de pressupost. Hi havia el pare Arturo Sosa, general dels jesuïtes, que va proposar que la pel·lícula fos distribuïd­a a totes les escoles de la Companyia de Jesús al món. “Això és com si la retransmet­és una multinacio­nal”, va fer broma Roigé, destacant la seva presència als cinc continents. La participac­ió del papa Francesc, desitjada per a l’acte, no va poder ser possible a causa de la restringid­a agenda que li deixen les seves infiltraci­ons per alleujar els dolors al genoll, que l’obliguen a fer servir per primera vegada en la seva vida una cadira de rodes.

Tot i això, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va aconseguir lliurar-li un prospecte de la pel·lícula durant l’audiència general de dimecres al Vaticà. El documental té el patrocini de la Direcció General d’Afers Religiosos. La consellera, que va remarcar la vinculació de sant Ignasi amb Catalunya, no només amb Manresa, sinó també amb Montserrat o Igualada, va aplaudir que “el documental mostra la riquesa de l’entorn, el paisatge i de la cultura del camí que es va trobar sant Ignasi, però també el trànsit cap a una vida diferent basada en una transforma­ció interior que li va canviar la vida”.

A Ciuró dimarts la va acompanyar la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina. Dimecres, en canvi, va ser el moment de presentar-la al públic general a la bonica Casa del Cinema de Roma, escenari remarcable dels anys de la Dolce Vita. A Espanya arribarà a les sales el 22 de juliol, dins de la distribuci­ó típica d’una pel·lícula d’aquest format.

I és que el documental és un film “artesà”, com subratlla Roigé: amb prou feines hi han treballat onze persones. El guia, Iriberri, quatre pelegrins, dos càmeres, un tècnic de so, una productora, el director i el conductor del minibús. “És natural, sense artificis. La idea era convidar l’espectador a fer-se seu el camí, perquè tothom sap quin és el camí que ha de fer”, explica des del cor de Roma. Iriberri, per la seva part, insisteix en la rabiosa actualitat del camí de pelegrinat­ge de l’home del segle XXI: “Estem necessitat­s d’una experiènci­a espiritual per avançar i descobrir-nos a nosaltres mateixos”. ●

El general dels jesuïtes, Arturo Sosa, vol distribuir-la a les escoles de la Companyia de Jesús

 ?? OG ?? Una imatge del documental al pas de l’expedició per Castellbel­l i el Vilar
OG Una imatge del documental al pas de l’expedició per Castellbel­l i el Vilar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain