La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘L’adversari’ de Julio Manrique obrirà un Temporada Alta amb 18 nous muntatges

- MARIA VIDAL TRILLA

La fórmula del festival Temporada Alta per rebatre el descens d’assistents als teatres és la mateixa que la utilitzada per fer front a l’impacte de la pandèmia al sector escènic: divuit noves produccion­s pròpies i coproducci­ons, sis de les quals, internacio­nals.

La 31a edició del certamen d’arts escèniques començarà el 7 d’octubre amb una adaptació dirigida per Julio Manrique i interpreta­da per Pere Arquillué i Carles Martínez de L’adversari, la primera novel·la de no-ficció de l’escriptor francès Emmanuel Carrère que, segons el director teatral, explica “un cas que fa preguntar-te moltes coses”. Després d’aquesta obra, desfilaran espectacle­s firmats per noms com Angélica Liddell, Christiane Jatahy, Ute Lemper, Jordi Casanovas o Juana Dolores, en una programaci­ó que s’allargarà fins al 12 de desembre i que en total tindrà un centenar de propostes, incloent-hi les de dansa, les circenses, les instal·lacions i els concerts.

Encara que soni redundant, el cicle farà “especial èmfasi en la creació contemporà­nia”, segons va assenyalar Salvador Sunyer, director del festival, a la presentaci­ó dels seus nous títols. La intenció és que tots “tinguin opcions de sortir fora” i, seguint la línia dels últims anys, després girin per molts escenaris.

Entre les coproducci­ons internacio­nals, consten la francesa

Caridad de Liddell; la portuguesa Depois do silêncio, en què Jatahy barreja cinema i teatre; l’argentina Petróleo, en què quatre actrius interprete­n miners atrapats en un pou; el concert de jazz d’Ute Lemper amb la Gio Symphonia; el laboratori The bluebird call de Mal Pelo, i Viatges de Cabosanroq­ue, que parteix dels relats de Viatges i flors de Mercè Rodoreda.

Però en la seva aposta per “incentivar la creació escènica local” i internacio­nalitzar-la, el cicle estrenarà nou coproducci­ons catalanes. És el cas de HIT ME IF

I’M PRETTY o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor, en què la poeta emergent Juana Dolores tracta la violència i l’amor, o de la comèdia que retrata la relació entre una mare i una filla de

Tocar mare, amb text de Marta Barceló i direcció de Jordi Casanovas. A Moriu-vos, la companyia Cultura i Conflicte reflexiona sobre el paper de la gent gran en la societat, i La gran farsa, de Santiago Fondevila i Ramon Simó, jutja el sistema en què vivim, un to reivindica­tiu que conserva Instruccio­ns per fer-se feixista, la traducció del text de Michela Murgia. En aquest sentit, Sunyer va demanar al món artístic “que intentés de fer coses no políticame­nt correctes”.

El 31è Temporada Alta també celebrarà, per dotzè any consecutiu, el Torneig de Dramatúrgi­a. Una altra de les dinàmiques que continua en el certamen és l’avançament de la coproducci­ó d’obres que s’estrenaran la temporada següent. Hi estan treballant La Veronal, El Eje i Sergio Boris, el col·lectiu Las Huecas, i Nao Albet i Marcel Borràs. Al cap i a la fi, l’exemple que la recepta funciona és que més de 30 muntatges fets en edicions anteriors del festival continuen girant, segons va determinar el seu director. ●

 ?? TA ?? Arquillué i Martínez
TA Arquillué i Martínez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain