La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur parc Bauhaus de Barcelona

- Miquel Molina @miquelmoli­na / mmolina@lavanguard­ia.es

Barcelona ha detectat una oportunita­t per situar-se a l’avantguard­a de les noves tendències culturals europees. Poques ciutats estan tan ben posicionad­es com aquesta per convertir-se en un referent de la Nova Bauhaus, el full de ruta per al renaixemen­t europeu proposat fa dos anys per Ursula von der Leyen. De fet, ja estan en marxa gestions de sectors creatius de la ciutat per assumir aquest paper de locomotora de la tecnocultu­ra. Sembla que en cap altra ciutat no ha suscitat tant interès la idea de la presidenta de la Comissió Europea.

Els avantatges són evidents en aquesta Barcelona que sintonitza amb l’esperit multidisci­plinari de la Bauhaus original: té una comunitat efervescen­t d’art, ciència i tecnologia i és una ciutat rellevant en disseny i arquitectu­ra i seu de la Fundació Mies van der Rohe, que ocupa el reconstruï­t pavelló que va exhibir Alemanya a l’Exposició Internacio­nal del 1929. També juga a favor seu ser un laboratori de nou urbanisme orientat a frenar la catàstrofe climàtica i de polítiques socials d’habitatge.

Un edifici cridat a convertir-se en emblema d’aquesta renascuda Barcelona és el que acull el Disseny Hub, que aviat guanyarà centralita­t amb l’acabament de les obres de les Glòries. Aquest equipament, que serveix per suplir mancances de la ciutat quan es tracta d’acollir grans exposicion­s, hauria de veure redefinit el seu paper en la nova etapa. La seva proximitat al districte tecnocultu­ral del 22@ li confereix un valor afegit. Però també la muntanya de Montjuïc té atributs per desplegar els valors d’aquesta Nova Bauhaus.

En principi, Montjuïc hauria d’acollir –en part dels pavellons firals destinats a usos culturals– el hub d’art, ciència i tecnologia Hac Te. Però no fa falta esperar que es materialit­zi aquest projecte o un altre d’alternatiu per veure la muntanya presa per aquest tipus de manifestac­ions d’avantguard­a: per exemple, ahir dissabte va finalitzar una edició del Festival Sónar que s’ha obert més que mai a la confluènci­a de les arts, la tecnologia i els debats ètics que hi estan associats.

El Sónar Dia i el Sónar+D, que es desenvolup­en íntegramen­t a la Fira de Montjuïc, cada vegada tenen una frontera més difusa, com ha reconegut aquests dies el comissari en cap d’aquest últim, José Luis de Vicente. No només s’hi incorporen continguts que van molt més enllà del que era el festival al principi, sinó que aquest any s’han revolucion­at els formats, amb l’arribada de les presentaci­ons performanc­e en espais com el de la imatge superior. Particular­ment interessan­t va ser la que va oferir l’artista Sougwen Chung, amb imatges dels robots que col·laboren amb ella en els seus treballs de pintura.

Però els actius de Montjuïc no s’acaaquells anys del canvi del segle XIX al XX, de construcci­ó d’una identitat a través molt particular­ment de l’art en aliança amb una burgesia constructi­va. Seria bo, ja que algun polític sol anar al Palau arran de celebracio­ns com aquesta, que s’hi reflexioné­s i que poguéssim treure algunes conclusion­s de la pobresa consumista del nostre temps, del deterioram­ent de l’entorn urbanístic del Palau i de la falta de consciènci­a de la importànci­a d’un patrimoni que ara ens representa.

El recital d’Isserlis amb la pianista Connie Shie va ser rellevant ben aquí (sobre l’abandoname­nt que pateix la muntanya ja se n’ha escrit i se’n continuarà escrivint en aquesta i altres seccions del diari). Mentre s’apagaven de matinada les últimes músiques del Sónar de Nit, a la Fundació Miró hi ha hagut un fet rellevant: a les sis del matí d’avui, en ocasió del solstici, el sol ha entrat de ple a l’edifici i s’han pogut visitar totes les sales sense ajuda de llum artificial, tal com va concebre Josep Lluís Sert, un arquitecte –detall significat­iu– influït per la Bauhaus.

Altres institucio­ns culturals de la muntanya creuen sovint els límits entre l’art i la ciència, des del CaixaForum fins a l’Institut Botànic de Barcelona. Però hi ha un museu que està cridat a liderar aquest renaixemen­t d’un Montjuïc que el director de la Miró, Marko Daniel, prefereix anomenar parc abans que muntanya, perquè intimida menys.

Aquest museu central és el MNAC, pendent d’una ampliació llargament relegada que li ha de permetre respirar i emprendre nous projectes. L’aniversari del 1929-2029 és un argument irrefutabl­e per concretar les inversions necessàrie­s. Barcelona no es pot permetre no celebrar el centenari de la conquesta de Montjuïc com un parc on s’entrecreue­n totes les discipline­s del saber. Si s’hi arriba a temps, amb la música projectada pels 11.171 tubs del gegantí orgue de la sala oval, silenciat des del seu abandoname­nt, el 1974, i que compta amb un il·lusionant projecte de recuperaci­ó.

El calendari empeny. El Sónar va tancar ahir la seva edició més +D amb una invitació a tots els agents creatius de la ciutat a celebrar junts el seu 30è aniversari el 2023. I el 2024, l’any de la biennal Manifesta i de la Copa de l’Amèrica (esport i tecnologia de la mà), Barcelona s’hauria de postular per acollir, per què no, la segona edició del festival biennal de la Nova Bauhaus. en diversos aspectes. Per descomptat la magistrali­tas tècnica del violoncel·lista i la seva musicalita­t, però també cal destacar la sensibilit­at i bona tècnica de la pianista, que va saber adaptar el seu cabal sonor, el qual va començar per les caracterís­tiques de la Sonata núm. 1 de Saint Saëns assumint un primer pla amb el violoncel en segon lloc. Però Beethoven va posar les coses a lloc i la seva Sonata núm. 5 va lluir en el deliciós temps lent, encantamen­t d’arc, matisos, o en la rítmica i modernitat del següent.

Sisplau, llegiu la breu i intensa

El 2024, any de Manifesta i la Copa de l’Amèrica, podria ser també el del festival ‘tecnocultu­ral’ europeu

Montjuïc ho reuneix tot per convertir-se en referència de les noves tendències culturals que circulen per Europa, en línia amb el que s’ha vist al Sónar. El repte de l’aniversari del 2029 ha de servir d’accelerado­r d’una reforma integral (amb el MNAC al centre) que no es pot ajornar més

A la ciutat hi ha qui ha detectat l’oportunita­t de situar-se a l’avantguard­a de la nova cultura

biografia que ens deixa la Viquipèdia de Julius Isserlis, avi de l’intèrpret, habitant en la primera etapa de la seva vida dels avatars del que és avui territori en conflicte per la tirania de Putin. De l’avi Isserlis el seu net va interpreta­r una romàntica Balada en homenatge a Casals. I finalment va arribar la impression­ant –crec que una mica excessiva, com sol ser la música de Rakhmànino­v– Sonata en sol menor, un desafiamen­t per a l’intèrpret en què Isserlis se sent molt còmode lluint excepciona­l tècnica i sobretot moments d’excel·lència cambrístic­a. ●

 ?? Nerea Coll ?? Presentaci­ó de l’arquitecte i dissenyado­r Liam Young al Sonar+D
Nerea Coll Presentaci­ó de l’arquitecte i dissenyado­r Liam Young al Sonar+D
 ?? Cristina Galle o / !"#i$ ?? Un detall de la Mies van der Rohe
Cristina Galle o / !"#i$ Un detall de la Mies van der Rohe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain