La Vanguardia (Català-1ª edició)

Relat de dues nàufragues

- X vi Ayén

Mare i filla en un sofà. Es retreuen mútuament tota la decadència que totes dues carreguen a l’esquena, tot el patiment, tot l’alcohol, tot el sexe, tots els (pocs) diners, tots els odis i relacions tòxiques... Si crèieu que la vostra família és disfuncion­al, és que no heu llegit La débil mental (2014) de l’argentina Ariana Harwicz (Buenos Aires, 1977), l’adaptació teatral de la qual es va estrenar ahir a la nit en un atapeït auditori de Casa Amèrica Catalunya, en el marc del festival Km Amèrica.

L’obra de Harwicz compon el rabiós tríptic Trilogía de la pasión (amb l’anterior Matate, amor i la posterior Precoz), publicat per Anagrama. Aquest nou festival de literatura llatinoame­ricana adaptarà a l’escenari, cada any, una novel·la (d’un autor viu, que participa en el procés) i han començat amb aquesta. No era un repte fàcil versionar un text tan radical i literari, però la directora, Elena Fortuny, i les actrius Isabelle Bres (la mare possessiva) i Flor Braier (la filla sense nord) passen la prova amb excel·lent.

Abans, al matí, a la biblioteca Gabriel García Márquez, el colombià Nicolás Buenaventu­ra, acompanyat per la cantant Marta Gómez, havia fet plorar Laura Restrepo, que anava d’espectador­a, amb el seu espectacle La dicha de la palabra dicha, històries que arma a partir de paraules que el públic extreu d’una cistella (com a curiositat, a Restrepo li va sortir resistir; i a Martín Caparrós, dona, digueu-ne casualitat). Buenaventu­ra recicla narracions orals nascudes a l’Amazònia, la Xina o entre els nadius nord-americans, hi afegeix una simpàtica recerca etimològic­a i busseja en la memòria personal i familiar per crear relats que converteix­en els adults en nens escoltant, per exemple, la història de la dona que es va casar amb un riu i s’hi banyava cada matí, o la de la persona que, armada amb una cullereta, es dirigia decidida a perforar un turó. Tant ell com Gómez van actuar descalços, com també part del públic (només faltava el gel de Melquíades).

En els debats, Caparrós va re

La débil mental

cordar quan, juntament amb Fogwill i altres autors, van ser reclutats en una revista feminista i firmaven tots els seus textos amb pseudònim de dona (de fet, ell era la redactora en cap). La porto-riquenya Marta Aponte Alsina va lamentar que García Márquez “no va voler mai visitar Puerto Rico mentre fos colònia dels EUA, però se l’estimava molt”; en canvi, Mario Vargas Llosa va fer classes a la universita­t aquells anys en què “els autors del boom eren personalit­ats, tenien persones que els obrien les portes del bany”.

Avui hi haurà un altre passi de La débil mental (18 h), però el plat fort és matinal: la ruta Gabo pels carrers de Sarrià amb Alma Reza de guia i l’actor William Arunategui com l’escriptor. Com que es van esgotar les places, se’n va convocar una altra el 9 de juliol... que es va tornar a esgotar. Ben aviat, data per a la tercera. Aquí sí que es recomana portar sabates. ●

Entreel públic que escolta els contes de Nicolás Buenaventu­ra, n’hi ha que van descalços, com ell i la cantant

 ?? G,stavo Germano ?? Isabelle Bres i Flor Braier en un moment de
G,stavo Germano Isabelle Bres i Flor Braier en un moment de
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain