La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els laterals de Xavi El tècnic duplicarà els dos flancs per incrementa­r la competènci­a

- Joan Josep Pallàs

Xavi Hernández sempre s’ha pres la vida amb optimisme. Somriu, l’entrenador del Barcelona, ja sigui amb naturalita­t o com a antídot contra aquell derrotisme tan culer que avui torna a treure el cap davant la falta persistent d’estímuls. Dimecres Xavi va desplegar un somriure dels que no s’imposten. Joan Laporta i la seva directiva van aconseguir la benedicció de l’assemblea en la seva proposta d’activar dues injeccions econòmique­s que repercutir­an directamen­t en l’objectiu de Xavi de construir un Barça millor. Hi haurà diners per fitxar, com li havia promès el seu president.

Els plans de l’entrenador del Barça passen per reforçar totes les línies, però potser les seves intencions en els dos laterals

L’adeu a Dani Alves anuncia el final de les mesures d’emergència i un projecte menys improvisat

Aquesta és la idea: Jordi Alba i Marcos Alonso per l’esquerra, Azpilicuet­a i Dest per la dreta

ajudin a entendre què pretén de la seva plantilla a partir d’ara. Xavi va aterrar al novembre per reemplaçar Ronald Koeman amb el curs començat. Se li va demanar redreçar el rumb, millorar el joc i assegurar la plaça de la Champions. Va complir, tot i que el regust de la recta final de la temporada va ser amarg. Xavi ara vol fer-se seu el projecte. Comença de zero i és moment de deixar d’improvisar com es va fer al mercat d’hivern i de construir una cosa nova sota el seu lideratge. Dani Alves exemplific­a el final de les solucions d’emergència. Va recórrer el de Terrassa al seu amic brasiler pel seu caràcter competitiu i perquè el seu vitalisme incombusti­ble li podia anar bé a un vestidor deprimit. A Alves se li han agraït els serveis prestats, però ja no forma part del Barça per al curs que ve. Toca competir, es busquen futboliste­s de menys edat (Alves té 39 anys), però prou consagrats per apujar el nivell d’intensitat en el camp i la competènci­a a fora. I per compensar, de passada, l’excés de talents joves (Araújo, Pedri, Ansu Fati, Gavi) sobre els quals s’està descarrega­nt massa responsabi­litat.

És aquí on entren els dos candidats més ferms de Xavi per als dos laterals: César Azpilicuet­a (32 anys) per al dret i Marcos Alonso (31) per a l’esquerre, els dos futboliste­s de l’elèctric Chelsea de l’alemany Thomas Tuchel. Xavi, involucrat en el dia a dia, ha parlat ja amb tots dos i en tots dos casos la predisposi­ció per arribar al Camp Nou és total.

En el cas d’Azpilicuet­a arriba fins al punt, segons publicava ahir la premsa anglesa, de no descartar fer servir el transfer request, mesura de pressió per evidenciar documental­ment el desig d’un canvi d’aires. Azpilicuet­a acabava contracte aquest estiu, però va jugar tants partits (47) que va activar una clàusula que el prorrogava automàtica­ment per a un any més. Actualment està amb converses amb el seu club per provar de fer-los entendre la seva situació. Azpilicuet­a no vol sortir malament d’un club en què ha militat ni més ni menys que deu temporades.

Respecte al contracte de Marcos Alonso, fill de l’extrem del mateix nom que va jugar al Barça, expira el 2023, així doncs, el Barça haurà de negociar de club a club per aconseguir un traspàs amb un preu assequible.

Si Xavi se surt amb la seva, visualitza­rà la que és una de les seves obsessions: duplicar cada demarcació per incentivar la competènci­a en el seu grup de futboliste­s. Al lateral esquerre Jordi Alba (33 anys) fa moltes campanyes que ho està jugant pràcticame­nt tot. Les seves vistoses prestacion­s ofensives aquesta temporada (3 gols, 12 assistènci­es) camuflen les seves llacunes defensives, recurrents per un excés de partits (44 la passada temporada) que un bon recanvi rebaixaria.

Al flanc dret, Azpilicuet­a lluitaria per una plaça amb Sergiño Dest, un jugador de rendiment irregular però a qui Xavi no vol donar per perdut per la seva edat: només té 21 anys. El tècnic només el faria canviar d’opinió que Dest servís com a moneda de canvi per a objectius de caça major. Traducció: si el Sevilla accedeix a rebaixar el preu del seu central Koundé a canvi de jugadors, Xavi sacrificar­ia Dest amb gust. Sergi Roberto o Araújo poden fer de laterals amb garanties. ●

 ?? Uablo García / EFE ?? Ansu Fati i Azpilicuet­a en una recent concentrac­ió de la selecció espanyola
Uablo García / EFE Ansu Fati i Azpilicuet­a en una recent concentrac­ió de la selecció espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain