La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Cambra cita els titulars de les ‘cadires de plata’ per canviar el sistema

Roca planteja reduir a un màxim de dos l’accés directe de grans corporacio­ns

- Dolors Álvarez

Les anomenades cadires de plata, els escons al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona que s’obtenen a canvi d’una aportació econòmica, podrien tenir els dies comptats. Mònica Roca, la presidenta de la institució, manté des de fa dies una ronda de contactes amb les grans corporacio­ns que ocupen un d’aquests escons per explicar-los el seu pla de reforma per tal de portar la seva proposta al ple previst per al dia 29. Malgrat això, s’intenten conservar els ingressos que aporten les grans corporacio­ns, que es converteix­en en una nova figura: socis institucio­nals, una espècie de patrocinad­ors que no formarien part del ple i, per tant, no tindrien dret a vot. Però a canvi participar­ien en comissions o grups de treball, on podrien tenir capacitat d’influència.

Malgrat els reiterats intents d’aquest diari, Mònica Roca no ha volgut fer comentaris sobre la reforma, que ja ha comunicat personalme­nt a més de la meitat dels afectats. Actualment queden 11 butaques de pagament després de la renúncia fa un any de Naturgy, Catalonia Hotels i

Per conservar els ingressos, es planteja crear la figura de socis institucio­nals que no tindrien vot

Abertis, que van al·legar motius econòmics i organitzat­ius. Anteriorme­nt, ja hi havia hagut una altra baixa, la de Magma Disseny, que ni tan sols va arribar a prendre possessió del càrrec el 2019 després de saber-se l’àmplia victòria de la candidatur­a independen­tista Eines de País, encapçalad­a llavors per Joan Canadell. Tot i això, la Cambra va aconseguir cobrir el lloc de Magma Disseny amb el Gremi d’Hotels de Barcelona, representa­t per Eduard Torres, avui president de Turisme de Barcelona. Per a les baixes de Naturgy, Catalonia i Abertis no es va trobar relleu.

A més del Gremi d’Hotels, continuen al ple entitats financeres com CaixaBank i el seu hòlding de participad­es Criteria, Banc Sabadell i Banco Medionalum. També empreses de gran mida de sectors diversos com Damm, Aigües de Barcelona i Indra Sistemas, juntament amb les grans consultore­s PwC i Deloitte i el RACC. Tots paguen un mínim de 75.000 euros a l’any. L’aportació d’aquests onze escons de plata representa aquest any uns ingressos de 825.000 euros per a un pressupost que supera els 24 milions.

La proposta que ha transcendi­t després dels primers contactes és que es mantindrie­n com a mà

L’+istòric edifici de la Llotja de Mar és una de les joies propietat de la Cambra de Comerç de Barcelona, institució que té com a presidenta Mònica Roca. xim una o dues butaques de pagament, davant el màxim de 14 que permet el reglament de règim intern de la institució. Fonts d’Eines de País reconeixen que, tot i que seria preferible elimi

 ?? Xavier Cervera ?? Llotja de Mar.
Xavier Cervera Llotja de Mar.
 ?? Sergi Alcázar / ARxiu ??
Sergi Alcázar / ARxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain