La Vanguardia (Català-1ª edició)

Substituin­t

- Pedro Nueno

l’exemple de Huawei, al qual van aturar prohibint-li vendre. El gran cap de Hyundai als Estats Units es diu José Muñoz, així doncs, pot ser família nostra. Estan invertint diners en aquests projectes espectacul­ars que consideren que els permetran començar a vendre els cotxes elèctrics el 2025, i per al 2028 Hyundai hi tindrà dues marques, Kia i Genesis, en què d’aquí al 2028 haurà invertit 22.000 milions de dòlars, i la meitat de la seva producció seran elèctrics.

Als Estats Units, amb el mercat més gran del món per a automòbils, hi ha molts esdevenime­nts sobre el tema. El 2020 es va llançar el primer esdevenime­nt exclusivam­ent sobre cotxes elèctrics i aquest mes de juny ja en llancen el cinquè. Els esdevenime­nts sobre cotxes elèctrics preocupen els concession­aris. No tenen clar si els fabricants de cotxes, amb tots els canvis que impliquen els elèctrics, continuara­n venentlos via els concession­aris o els vendran directamen­t. Si llancen vendes massivamen­t el 2025, se’ls ocorrerà vendre’ls en línia? El mantenimen­t dels elèctrics serà diferent que els de combustió. Si als governs se’ls ocorre estimular a llançar elèctrics i fins i tot, com algú ha avançat, prohibir llançar cotxes de combustió, què passarà amb el mercat de cotxes de segona mà?

Molts fabricants, a tot el món, estan aconseguin­t ajuts de l’Estat per avançar el cotxe elèctric. Sembla que als polítics els cauen bé i els encanta participar en esdevenime­nts en què es presenten models i es parla d’eliminar la contaminac­ió (tot i que ningú no entra en la contaminac­ió al voltant de les bateries).

Tampoc no s’entra amb detalls en el desenvolup­ament de xarxes completes de recàrrega que permetin recarregar vehicles elèctrics amb rapidesa i comoditat en tota la geografia d’Amèrica, d’Europa i d’Àsia, qui pagarà això i com es cobrarà la recàrrega i com assegurar que sigui qüestió de molt pocs minuts.

En fi, seguim de prop el tema, però

Si es prohibeix llançar cotxes de combustió, què passarà amb el mercat de segona mà?

tinguem en compte que estem substituin­t una cosa que ens ha costat molts anys d’aconseguir i que funciona molt bé per una cosa que no està 100% clara. Si som al sector de l’automòbil o hi tenim una relació (publicitàr­ia, logística, immobiliàr­ia, financera, etcètera) estudiem sobretot les reaccions i estiguem preparats per actuar amb velocitat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain