La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bitcoin cau per sota dels 20.000 dòlars per primera vegada des del 2020

Les pujades de tipus i la por de la recessió, darrere la fugida dels inversors

-

“No pots guanyar gaires diners amb una cosa que no produeix res. Si compres un actiu no productiu estàs apostant que vindrà algú darrere i te’l comprarà a un preu més alt. És el joc de la patata calenta. Va passar amb les tulipes i amb tota mena de coses en el passat. Sempre acaba malament”. L’advertènci­a arriba del famós inversor Warrent Buffet.

L’avís no és nou. Es repeteix des de fa segles cada vegada que un actiu es posa de moda als mercats i escala fent rics una immensa minoria. Fins que tot esclata i és una immensa majoria la que perd enormes quantitats de diners.

Això és el que passa en aquests moments amb les criptomone­des? És complicat identifica­r en temps real quan una bombolla està escalant i quan acaba d’esclatar. Però el que ha passat les últimes setmanes amb la cotització de les divises digitals no convida a ser gaire optimistes.

El bitcoin, la més famosa, acumula 12 dies de pèrdues continuade­s, i ahir va perforar per primera vegada des de l’any 2020 la cota psicològic­a dels 20.000 euros. Es va desplomar un 9%, fins als 18.740,52 dòlars. En total, la moneda inventada per Satoshi Nakamoto acumula un enfonsamen­t d’un 70% des del seu màxim històric, marcat el novembre del 2021, segons la informació publicada per l’agència Bloomberg.

Aquesta caiguda, com no podia ser de cap altra manera, ha contagiat la resta de criptomone­des. És el cas de l’èter, un altre dels tokens més aclamats pels inversors minoristes. En aquest cas la caiguda va arribar a l’11%, fins als 975,24 dòlars, el seu mínim des del gener del 2021. Cardano, Solana, Dogecoin i Polkadot van registrar descensos en 24 hores d’entre un 7% i un 10% dissabte, mentre que tokens de privacitat com Monero i Zcash van perdre fins a un 9%.

La confiança en aquest tipus d’actius que ha dominat el mercat els últims anys, impulsada per l’excés de liquiditat que els bancs centrals inserien al mercat, sembla que s’ha frenat.

La decisió dels principals bancs centrals d’incrementa­r els tipus d’interès, afegit al fet que fins i tot sonen tambors de recessió en economies com la dels EUA, fa que els inversors es tornin més selectius. “Tot i que és dolorós, eliminar l’escuma del sector probableme­nt és saludable a mesura que els inversors canvien l’enfocament a projectes amb fulls de ruta clars per al flux d’efectiu i la rendibilit­at davant el creixement dels ingressos purament”, va assegurar Alkesh Shah, cap d’estratègia de cripto i actius digitals de Bank of America Corp en una nota divendres.

Els senyals de tensió van més enllà dels indicadors macroeconò­mics i de política monetària. La caiguda de la cadena de

Els problemes financers de diverses plataforme­s de criptodivi­ses han aflorat aquesta setmana

blocs Terra a mitjans del mes de maig, la caiguda aquesta setmana de Celsius Network i Babel Finance, seguida d’un bloqueig dels fons dels seus clients o les fortes pèrdues del hedge fond de criptomone­des Three Arrows Capital que li han fet considerar la possible reclamació d’un rescat han desencaden­at el pànic en aquest mercat. Cal veure si, com alerta Buffet, això acaba malament per a tothom o per a uns quants, o només és una de tantes correccion­s del mercat. ●

 ?? EfEe RUVIC / Reuters ?? El bitcoin va caure ahir un 9%, fins a 18.740 dòlars
EfEe RUVIC / Reuters El bitcoin va caure ahir un 9%, fins a 18.740 dòlars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain