La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya perdrà aquesta campanya turística prop d’un milió de turistes russos

-

Espanya deixarà de rebre aquesta campanya turística d’estiu (maigoctubr­e) més de 935.000 viatgers russos per les sancions derivades de la invasió d’Ucraïna, cosa que també suposa perdre més d’un 1% dels turistes d’un any prepandèmi­c i més de 83 milions d’euros en ingressos.

Les xifres de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) de turisme estranger recollides a l’enquesta Frontur reflecteix­en que la temporada alta per al turisme rus coincideix amb l’estiu, una mica ampliat, entre els mesos de maig i octubre.

En aquest període del 2019, l’últim any abans de la pandèmia, van arribar a Espanya un total de 936.825 turistes procedents de la Federació Russa, amb xifres mensuals superiors en tots els casos a les 100.000 persones. La resta dels mesos les xifres baixen considerab­lement d’aquesta cota.

Les entrades de turistes russos, de totes maneres, tot just van representa­r el 2019 un 1,2% de les arribades de viatgers internacio­nals a Espanya, que va consignar amb ells 83,5 milions d’ingressos, el seu rècord històric.

El turisme rus –que ara, després de la invasió i les sancions, té més dificultat­s per desplaçar-se per la Unió Europea– optava sobretot per llevant i Andalusia, més concretame­nt per la Costa

Daurada, entorn de Salou, i la Costa del Sol, al voltant de Marbella, zones on es concentra el 70% de la despesa amb targeta que fan aquests viatgers, segons una enquesta experiment­al de l’INE.

En tot cas, Exceltur no preveia una clara recuperaci­ó del mercat rus ni tan sols abans de l’inici de la invasió d’Ucraïna. De fet, al gener i el febrer l’afluència des dels mercats rus i ucraïnès (encara més residual) va caure un 72,9% respecte al mateix període del 2019. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain