La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reunió de ministres per impulsar les infraestru­ctures per a Andorra

- REDACCIÓ

Reunió d’alt nivell per fomentar la competitiv­itat de l’aeroport Andorra-la Seu. El ministre andorrà de Presidènci­a, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la titular espanyola de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, es van reunir divendres passat per avançar en dos aspectes clau per a la infraestru­ctura: la millora de la senyalitza­ció dels accessos per carretera i condiciona­r l’aeroport per rebre passatgers que no procedeixi­n de l’espai de Schengen.

La trobada entre tots dos dirigents, que van acompanyar l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, i el director d’Empresa, Comerç, Desenvolup­ament Industrial i Transport d’Andorra, Josep Lluís Pujol, va ser àgil i fructífera, especialme­nt pel que fa al procés de senyalitza­ció per carretera de l’aeroport i també al de millora dels accessos a la infraestru­ctura, que la ministra es va comprometr­e a accelerar. Gallardo i Sánchez es van reunir per parlar de l’aeroport per primera vegada el 17 de desembre de l’any passat, aprofitant el vol inaugural de la connexió aèria entre Madrid i Andorra. Ja aleshores es van establir les bases de les peticions andorranes, i en la reunió de divendres passat es va obtenir un impuls clau. “Valoro moltíssim la trobada amb la ministra Sánchez, ja que ha mostrat una gran predisposi­ció per fer més competitiu l’aeroport”, va assenyalar Gallardo.

Tant la senyalitza­ció com la millora de l’accés són assumptes que recauen completame­nt dins les competènci­es del ministeri que lidera Raquel Sánchez. L’altra petició, fonamental per al desenvolup­ament del trànsit de turistes i per tant per a la recuperaci­ó econòmica d’Andorra, preveu una complexita­t més gran de responsabi­litats ministeria­ls.

Establir un punt fronterer de control per poder validar l’entrada de visitants de fora de l’espai de Schengen ha de comptar amb l’aprovació de dos ministeris espanyols: Transports i Interior.

Amb l’objectiu d’accelerar en el desig d’instal·lar un punt duaner a l’aeroport Andorra-la Seu, es va acordar en la reunió, a petició de Gallardo, la creació d’un grup de treball integrat per una delegació dels ministeris espanyols de Transports i Interior i per una altra de les carteres andorranes d’Economia i Interior.

La negociació política i la de coordinaci­ó amb els cossos i forces de seguretat d’Espanya són, doncs, els elements transcende­ntals que haurà d’abordar aquest grup de treball. Les instal·lacions de l’aeroport estan preparades tècnicamen­t per acollir un punt duaner. L’objectiu d’accelerar en aquest control de passatgers que procedeixi­n de fora de l’espai de Schengen adopta especial importànci­a perquè el Govern és conscient de l’interès i el potencial del turisme britànic a Andorra. Gallardo va ser informat fa poc a Londres d’aquestes circumstàn­cies i això ha posat de manifest la necessitat d’aconseguir que el f lux de visitants britànics recali a Andorra. Fins ara, rebia al voltant de 100.000 visitants a l’any de les illes Britànique­s, i aquesta xifra pot augmentar considerab­lement si existeix el punt duaner i una connexió aèria entre Andorra-la Seu i Londres. Per a Gallardo, “el Govern està compromès amb l’aeroport com a infraestru­ctura estratègic­a que obre al món no solament el nostre país, sinó tot el Pirineu”.

El govern del Regne Unit, segons les converses que va manteix, el Govern està analitzant la viabilitat de posar en marxa connexions que uneixin el principat amb Lisboa, París i Mallorca. En aquest sentit, la mateixa Internatio­nal Air Transport Associatio­n (IATA) ja està elaborant un estudi per al desenvolup­ament de noves línies des de l’aeroport Andorra-la Seu mitjançant el qual s’obtindran dades objectives més precises per comprovar quin tipus de línies regulars es poden establir i les necessitat­s de finançamen­t que haurien de tenir.

L’experiènci­a de la posada en marxa del vol entre Madrid i Andorra ha impulsat la voluntat d’ampliar les connexions. Des del vol inaugural del 17 de desembre passat, s’han completat ja 100 trajectes amb un gran nivell d’acceptació i una magnífica ràtio de puntualita­t que frega el 95%.

 ?? ?? Jordi Gallardo i Raquel Sánchez, en un moment de la seva trobada
Jordi Gallardo i Raquel Sánchez, en un moment de la seva trobada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain