La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borrell acusa Rússia de “crims de guerra” per bloquejar el blat ucraïnès

- Beatriz Navarro

“Assistim a un intent deliberat de Rússia de crear fam al món”, va assegurar ahir el cap de la diplomàcia comunitàri­a, Josep Borrell, després de la reunió del consell de ministres d’Exteriors europeus. “Hi ha 20 milions de tones de blat bloquejade­s a Ucraïna. Això provocarà fam”, va advertir Borrell, que va elevar el to per acusar el Kremlin de cometre “crims de guerra”.

La Unió Europea treballa amb les Nacions Unides per arribar a una situació negociada amb Moscou per posar fi a aquest bloqueig, que va qualificar d’“inconcebib­le”. Ahir, coincidint amb l’anunci que el Programa Mundial d’Aliments de l’ONU reduirà a la meitat les racions de menjar a refugiats i altres poblacions vulnerable­s, els Vint-i-set van comprometr­e mil milions d’euros més en ajuda alimentàri­a.

Després de diverses setmanes queixant-se que bona part del planeta accepti la versió russa que la carestia actual es deu a les sancions europees per la guerra d’Ucraïna i no a la seva negativa a permetre el trànsit dels cereals, la Unió ha contraatac­at clarament contra aquesta narrativa.

Els ministres europeus van abordar la qüestió durant un dinar de treball mantingut amb el seu homòleg egipci, Sameh Shoukry, a Luxemburg. “Si nosaltres podem pagar el gas a Rússia, vosaltres heu de poder pagar el blat”, van destacar els europeus, que es van oferir a intentar solucionar els problemes tècnics que tinguin els països africans per fer pagaments a Rússia ara que part del seu sistema financer ha estat expulsat de la plataforma Swift. A més a més, la UE ha remès cartes als operadors internacio­nals per explicar tot el que poden fer malgrat les sancions per evitar que un excés de zel condueixi a un tancament parcial del comerç d’aliments.

“És Rússia qui bloqueja les exportacio­ns de cereals ucraï

“Si nosaltres podem pagar el gas a Rússia, vosaltres heu de poder pagar el blat”, diu la UE a l’Àfrica

nesos, qui destrueix els ports, les infraestru­ctures i els magatzems d’aliments, no nosaltres”, va assegurar Borrell. “És Rússia qui ha posat un impost del 30 per cent a les exportacio­ns d’aliments, no nosaltres”, va insistir l’alt representa­nt de Política Exterior i vicepresid­ent de la Comissió Europea, que ha enviat cartes a tots els països que pertanyen a la Unió Africana per aclarir la situació i oferir ajuda tècnica.

“Rússia ha de deixar de jugar amb la fam al món”, va dir la ministra francesa d’Exteriors, Catherine Colonna. “No podem quedar-nos amb la visió eurocèntri­ca del món”, va admetre per la seva part el ministre austríac d’Exteriors, Alexander Schallenbe­rg, que va assenyalar que al Pròxim Orient, l’Àfrica i el sud-est asiàtic la UE té “una gran feina d’aclariment al davant”. El seu homòleg lituà, Gabrielius Landsbergi­s, va anar més enllà: “Si som seriosos sobre la crisi alimentàri­a, hem de ser seriosos sobre defensar els ports. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain