La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron busca vies per evitar cinc anys d’ingovernab­ilitat i paràlisi

Els conservado­rs rebutgen una coalició i Le Pen exigeix càrrecs a l’Assemblea

- Eusebio Val

França s’endinsa en un escenari a la italiana, per bé que sense la tradició de martingale­s ni la finezza política d’alguns líders del veí transalpí. Després que els seus partidaris quedessin en minoria a l’Assemblea Nacional, Emmanuel Macron està multiplica­nt els contactes per trobar vies que evitin cinc anys d’ingovernab­ilitat i paràlisi. No serà fàcil. Les legislativ­es de diumenge van marcar un abans i un després en la seva presidènci­a.

La correlació de forces suggereix, per lògica, que Macron intenti pactar amb Els Republican­s (LR, dreta) qüestions com la reforma de les pensions. El cap de files conservado­r, Christian Jacob, ja va avisar ahir que no hi haurà “ni pacte ni coalició” amb els macroniste­s. Una altra cosa són els acords puntuals. El president disposa d’alternativ­es, com ara seduir diputats d’esquerra moderada que no es van integrar a la coalició de Jean-Luc Mélenchon o alguns parlamenta­ris regionalis­tes.

Urgeix trobar camins de consens perquè, com va advertir la primera ministra, Élisabeth Borne, la mateixa nit de diumenge, “aquesta situació inèdita constituei­x un risc per al nostre país, tant en el pla nacional com en l’esfera internacio­nal”. No és segur, per cert, que Borne continuï en el càrrec. Hi haurà una remodelaci­ó del Gabinet perquè surten dues ministres que van ser derrotades en les seves circumscri­pcions. Hi ha dubtes que Borne, amb un perfil de centreesqu­erra, tecnòcrata i sense experiènci­a en el xoc parlamenta­ri, sigui la persona idònia per a les turbulènci­es que venen. De moment el Consell de Ministres d’avui dimarts s’ha anul·lat.

“Ingovernab­le!”, va titular en portada Le Parisien, que va parlar de “salt al buit”. Le Monde va evocar el temor de “la paràlisi total” i la temptació del president de dissoldre l’Assemblea Nacional d’aquí un any i convocar eleccions anticipade­s. Tot és possible.

Macron volia ser Júpiter –déu de déus– i entenia la presidènci­a com un exercici de poder molt vertical, segons el model de De Gaulle. Ara haurà de canviar completame­nt de registre. Aquell president jove del 2017, que va generar tanta esperança, topa amb el desencant de molts dels seus votants. La força de la novetat deixa pas al desgast.

L’auge de l’esquerra es donava per descomptat quan es va presentar unida. La pujada espectacul­ar en escons del Reagrupame­nt Nacional (RN, extrema dreta) –que ha passat de 8 a 89– ha sorprès tothom perquè Marine Le Pen va fer una campanya a mig gas. Però la implantaci­ó territoria­l del seu partit, la fidelitat dels seus votants i l’ensorramen­t del mur republicà per frenar la ultradreta van obrar el miracle. El cordó sanitari va funcionar a les presidenci­als però no pas a les legislativ­es. En molts electors es va imposar el criteri de castigar Macron, ja fos votant a un candidat de l’RN si calia o quedant-se a casa i permetent-ho de manera passiva.

Le Pen va anunciar que el seu grup serà implacable contra Macron. De fet, l’RN serà el segon partit a l’Assemblea, ja que l’esquerra engloba diferents partits. Per això l’RN exigeix que es compleixi la tradició institucio­nal i que li correspong­ui, com a primera força d’oposició, la presidènci­a de la influent comissió de finances. També demana la vicepresid­ència de la cambra.

Els resultats són una benedicció per al partit ultradretà, en dificultat­s econòmique­s. Li permetran rebre abundants subvencion­s públiques per alleujar el deute contret fa uns anys amb un banc rus.

L’RN va aconseguir un resultat

Mélenchon fracassa en la seva idea d’un grup parlamenta­ri comú amb socialiste­s, comunistes i verds

Els quatre diputats dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord) seran de l’extrema dreta

excel·lent a la Catalunya francesa. Els quatre diputats del departamen­t dels Pirineus Orientals, amb capital a Perpinyà, ara són del partit ultradretà. És una victòria per a l’alcalde de Perpinyà i vicepresid­ent de l’RN, Louis Aliot, que es veu reforçat en el partit i aspira a presidir-lo, ja que Le Pen se centrarà a dirigir el grup parlamenta­ri.

A l’esquerra, mentrestan­t, hi comença a haver problemes. La coalició, sota el nom de Nova Unió Popular Ecològica i Social (Nupes), es fragmentar­à en quatre grups parlamenta­ris: La França Insubmisa (LFI, el partit de Mélenchon), socialiste­s (PS), comunistes (PCF) i Europa Ecologia/Els Verds (EELV). Mélenchon va proposar ahir, en va, de formar un grup unitari per ser més forts. El veterà dirigent no ocuparà escó. Va optar per no presentar-s’hi, una decisió incomprens­ible en algú amb la seva experiènci­a i brillant oratòria. La seva absència en els debats de l’Assemblea traurà potència de foc a la tropa de l’esquerra. ●

 ?? MIchel Euler / AP ?? Arthur Delaporte, elegit diputat per la coalició Nupes, ahir davant de l’Assemblea Nacional
MIchel Euler / AP Arthur Delaporte, elegit diputat per la coalició Nupes, ahir davant de l’Assemblea Nacional
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain