La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desmuntant el mite andalús

- a l# a t o Granada Almeria Cadis Màlaga

No és cert que Andalusia sempre ha estat d’esquerres, o que sempre ho ha estat en termes aclaparado­rs. Els resultats de diumenge, amb un espai del centre a la dreta que frega un 60% i supera els dos milions de vots, culminen el sisme que va suposar fa quatre anys l’erupció de Vox i la inversió de majories per primera vegada en 36 anys. Tot i això, la magnitud del cataclisme electoral perd transcendè­ncia si s’analitza en vista de l’historial de vot de la comunitat i de l’autèntica correlació ideològica del sufragi.

Per començar, la prehistòri­a electoral d’Andalusia qüestiona el mite d’una comunitat aclaparado­rament roja. Si s’atenen els resultats d’unes eleccions tan polaritzad­es com les del 1936, hi ha dues dades significat­ives. La primera, una correlació bastant ajustada entre l’espai d’esquerra i el de centre i dreta. Concretame­nt, el Front Popular hauria aconseguit més d’un 52% dels vots, davant les formacions conservado­res, que haurien fregat un 48%. La segona és territoria­l i dibuixa un mapa en què almenys dues províncies haurien atorgat majoria de sufragis al centre i la dreta.

Ara bé, les dades del 1936 correspone­n a una Andalusia ben diferent, per això és lògic recórrer a registres més recents, com ara els resultats de les eleccions del 1977 i el 1979. Aquests escenaris tornen a donar una correlació encara més ajustada entre esquerra, d’una banda, i centre i dreta, de l’altra (un veritable empat tècnic entorn d’un 49% de les paperetes, semblant, per cert, al de les últimes eleccions generals del 2019); i afegeixen una altra província, la tercera, amb majoria conservado­ra.

A partir del 1977, el que entra en joc en l’incipient Estat espanyol de les autonomies és el vector territoria­l i identitari, és a dir, quina * Fins al 2012, PCA i IU; a partir del 2015: IU+Podem i altres ** Fins al 2004, Partit Andalusist­a

FONT: formació es converteix en el “partit nacional” de cada comunitat. I en aquesta fase del procés són decisives les eleccions del 1979. En aquella cita, i a diferència del 1977, el PSOE andalús perd en escons davant la UCD, encara que sumi més vots. I això passa perquè apareix un eficaç antagonist­a en l’espai de centre i centreesqu­erra: l’andalusism­e del PA, amb 326.000 vots i 5 escons.

En aquell moment, els socialiste­s, amb el seu nucli sevillà al cap

Xifres en percentatg­e davant, saben que, sense guanyar a Andalusia, no hi ha victòria possible a Espanya. I, per això, modifiquen el relat i es converteix­en en el partit que amb més afany defensa l’autogovern andalús. De fet, canvien fins i tot el cartell i posen al capdavant de l’operació un socialista lliurat a la mística de l’andalusism­e: Rafael Escuredo.

Ja no farà falta arribar a les eleccions espanyoles del canvi, l’octubre del 1982, per collir els rèdits d’aquella operació. El juny del mateix any, les primeres autonòmiqu­es andaluses donaran al PSOE 66 escons en una cambra de 109 i gairebé un 53% dels vots (i un 61% al conjunt de l’esquerra).

Tot i això, aquella inversió de majories encara més àmplia que la que va tenir lloc diumenge no va significar necessària­ment que Andalusia s’hagués convertit ideològica­ment en el que no era tot

Vot en percentatg­e

Sevilla

Esquerra: Centre+dreta:

Còrdova

Jaén just feia tres anys. El que havia passat és que l’esquerra, i concretame­nt el PSOE, s’havia transforma­t en el “partit nacional d’Andalusia” i el que més bé defensava els interessos de la regió (i dels que rebien subvencion­s). I, en paral·lel, la matussera gestió del procés preautonòm­ic que va fer un reticent centredret­a al llarg del 1980 va cristal·litzar en un estigma –associat a la imatge del senyoret andalús”–, que va durar dècades.

Aquest estigma es va sostenir fins al desembre del 2018 –i d’aquí la impotència del PP–, però es va fer a trossos pel profund desgast local del Partit Socialista i de la seva candidata –fet que va desmobilit­zar el seu electorat natural– i, sobretot, per la irrupció d’un nou passatger electoral, la ultradreta de Vox. Aquest actor va generar una nova majoria, ja que va rendibilit­zar en termes d’activació electoral el malestar ideològic dels sectors més immobilist­es de la societat andalusa i la histèria territoria­l davant el procés independen­tista català que havien promogut PP i Cs. L’explotació política de la immigració va ser només un efecte col·lateral en una Andalusia que havia canviat demogràfic­ament i socioeconò­micament a cavall del relleu generacion­al, i que el PSOE no va saber detectar ni afrontar.

El que va passar diumenge consuma simplement aquest canvi d’escenari. L’esquerra radical es va suïcidar a través d’una dispersió que restava credibilit­at al seu discurs bonista i voluntaris­ta. La ultradreta es va consolidar com el receptacle natural dels sectors més apocalípti­cs i refractari­s de la societat andalusa, i el PP va fer el mateix com el nou “partit central d’Andalusia” des d’un subtil andalusism­e espanyol. Els populars van esclafar un PSOE afectat en la seva identitat pels forçats pactes de Pedro Sánchez amb el secessioni­sme al Congrés. Sense oblidar la fam de victòria de l’electorat conservado­r i el temor de Vox, expressats en una descarnada aposta pel vot útil a costa de la liquidació de Ciutadans.

La gestió real va ser el menys important. El relat era el que pesava i Moreno Bonilla se’l va apropiar des de la presidènci­a de la Junta. Això li va lliurar la majoria absoluta, malgrat que tenia un competidor a la dreta, com també el tenia abans el PSOE a l’esquerra. Però esclar, amb una intenció de vot directe que superava un 32%, la majoria absoluta no hauria de suposar una gran sorpresa. ●

Andalusia no sempre va ser un territori ideològic aclaparado­rament d’esquerres

El vot útil i el relleu generacion­al porten el PP a substituir el PSOE com el partit central andalús

 ?? ?? 70
70

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain