La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox celebra els seus resultats malgrat que són irrellevan­ts per formar govern

Olona allarga la mà al PP per consolidar les polítiques que “allunyin el socialisme”

- Asier MartiareNa

A Vox van prendre ahir bona nota dels missatges no verbals que els seus dirigents havien transmès la vigília després de no haver sabut dissimular el seu neguit pel recompte final dels vots, i la seva candidata al 19-J va sortir disposada a esmenarho. Macarena Olona va entonar un discurs triomfalis­ta amb què es va felicitar pel “gran resultat” obtingut per la seva formació, fins al punt d’haver-se erigit en una “alternativ­a real” després de passar a ser la tercera força al Parlament andalús.

La veïna més il·lustre de Salobreña no només no va fer cap autocrític­a a la seva campanya, en què va denunciar haver estat víctima de “terrorisme informatiu per part dels mitjans partidiste­s impulsats per les subvencion­s públiques”, sinó que fins i tot va treure ferro als 14 escons finalment obtinguts quan a Vox aspiraven a no baixar de 20. “L’important no són els números, sinó el que es fa amb els números, i passa el mateix amb les majories absolutes”, va advertir.

Escoltant el discurs de la candidata ultranacio­nalista podria entendre’s que Vox té la clau del palau de San Telmo quan la majoria absoluta obtinguda pel PP deslliura Juanma Moreno d’haver de teixir cap coalició per formar govern. Encara que, ja en el torn de preguntes, Olona va matisar que la seva mà estesa als populars es limitarà a “consolidar” totes les polítiques que “allunyin definitiva­ment el socialisme” mitjançant una “oposició útil que serveixi per millorar la vida dels andalusos”. “Ajudarem que el futur executiu ofereixi la seva millor versió possible”, es va prometre.

Malgrat que va insistir a descartar el seu imminent viatge de tornada al Congrés dels Diputats, amb un escó que encara conserva, la nova etapa política d’Olona a Andalusia podria ser més curta del que s’espera.

La dirigent valenciana va deixar la porta oberta a ser la candidata al Congrés en les pròximes generals del 2023 si l’hi demana el president de la seva formació, Santiago Abascal: “Soc soldat de Vox, però abans que res soc filla de Déu, i no puc assegurar quins són els designis que han de venir”, va assenyalar davant els 13 diputats regionals restants que l’observaven a pocs metres.

En espera de saber el que pugui decidir Abascal, Olona descarta protagonit­zar un nou canvi de padró, i mantindrà la “residència familiar” a la localitat granadina de Salobreña –on es va empadronar per complir amb la legislació electoral per presentar-se als comicis autonòmics–, des d’on es desplaçarà fins a Sevilla sempre que ho requereixi l’acomplimen­t de la direcció del grup parlamenta­ri de la ultradreta a la Cambra andalusa. ●

L’aspirant, que podria no tenir una etapa gaire llarga a Andalusia, obre la porta a ser candidata a les generals el 2023

 ?? J sé M nuel Vid l / EFE ?? Olona va oferir ahir una roda de premsa
J sé M nuel Vid l / EFE Olona va oferir ahir una roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain