La Vanguardia (Català-1ª edició)

El COE encara no dona per enterrada la candidatur­a conjunta per al 2030

L’ens anunciarà avui que manté el projecte fins que el COI no tanqui el termini

- Àlex Tort

Van mal dades i està més que difícil, gairebé impossible, però el Comitè Olímpic Espanyol (COE) encara no dona per enterrada la candidatur­a conjunta per als Jocs del 2030. L’ens esportiu es reunirà aquest dimarts a la seva seu de Madrid i a les set de la tarda es pronunciar­à. Però segons ha pogut saber La Vanguardia, el president del COE, Alejandro Blanco, anunciarà que manté el projecte col·laboratiu entre Catalunya i Aragó mentre hi hagi temps per presentar-lo al Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) i aquest no tanqui el termini. Si la proposta cau, serà per esgotament.

El COE és l’únic que té la potestat de presentar una candidatur­a a l’organisme internacio­nal. De fet, està previst que el COI també es pronunciï –probableme­nt aquest mateix dimarts– per advocar pel diàleg entre totes les parts implicades en el projecte olímpic conjunt del 2030 i mantenir-lo viu. Els membres del comitè internacio­nal ja han visitat unes quantes vegades Salt Lake City, Vancouver i Sapporo amb les respective­s candidatur­es ja segellades. Esperen poder-ho fer amb la que pugui presentar el COE.

Amb Blanco trencant el silenci, la pressió es traslladar­à a Javier Lambán, president del Govern d’Aragó. Des del mateix PSOE d’Osca, segons fonts coneixedor­es del projecte, s’han tornat a adreçar a Blanco per comunicar-li que estan amoïnats i demanar-li que dialogui directamen­t amb el partit. A més, asseguren que el sector econòmic i diversos dels ajuntament­s de les comarques pirinenque­s aragoneses lamenten que es pugui perdre “una oportunita­t” com la de la possible disputa dels Jocs al Pirineu. Lambán tindrà la pilota sobre la teulada, malgrat que més d’una vegada s’hagin expressat públicamen­t, per exemple, els titulars de les estacions d’esquí aragoneses en suport al líder de la seva comunitat.

En tot cas, i si bé en el Comitè Olímpic Espanyol veuen la situació més complicada que mai, l’ens esportiu que dirigeix Blanco té clar que si la del 2030 cau definitiva­ment, no plantejarà que es presentin per separat Catalunya i Aragó per a aquest any. Tot i això, sí que s’obriria aquesta possibilit­at per al 2034, i es descartari­a, ara per ara, una candidatur­a conjunta com s’ha estudiat fins avui.

Ahir Alejandro Blanco es va reunir a Barcelona amb Pere

Aragonès, a qui va comunicar les seves intencions. Igualment, el COE assegura que no ha enviat per escrit al Govern d’Aragó cap comunicaci­ó oficial, tal com assegura l’Executiu de Lambán, en què donés per morta la candidatur­a conjunta, i que tan sols hi va haver una trucada de telèfon al conseller d’Educació, Cultura i Esport aragonès, Felipe Faci, per comunicar-li “l’estat de la situació”.

Fins ara, la candidatur­a, que havia d’incorporar les dues comunitats autònomes, no ha pogut prosperar després de les contínues negatives del president aragonès, el socialista Javier Lambán, a acceptar l’acord per al repartimen­t de proves assolit a finals de març a la comissió tècnica en què estaven representa­ts els Executius central, català i aragonès, i el mateix COE.

El mandatari aragonès sempre ha exigit una candidatur­a “en peu d’igualtat” entre Catalunya i Aragó, com entén que li va prometre al setembre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i considera que el repartimen­t de proves, que deixava tot l’esquí alpí a les estacions gironines de La Molina i La Masella, no fa cas d’aquella premissa. Per això les últimes setmanes ha fet contraprop­ostes, com ara un repartimen­t per gènere de les proves, que ni la Generalita­t ni el COE han acceptat.

Catalunya, per la seva banda, volia presentar al COE una candidatur­a en solitari després de constatar que la posició del mandatari aragonès no tenia marxa enrere i deixava la candidatur­a conjunta en un punt de “no retorn”. Així ho va anunciar públicamen­t la setmana passada la consellera catalana de Presidènci­a, Laura Vilagrà. El COE va admetre fa poc la possibilit­at de donar suport a una candidatur­a només catalana, però els últims dies ho ha descartat.

Malgrat conservar un bri d’esperança, Blanco és pessimista. El president del COE té a les mans vídeos de les sis reunions tècniques en què els responsabl­es d’Aragó es pronuncien favorablem­ent a la primera de les propostes acordades i que Lambán va esmenar. Així, en un d’aquests enregistra­ments, en la quarta de les trobades, manifesten que “el plantejame­nt realitzat a l’última reunió ens sembla encertat” i que és una “opció més que acceptable”. ●

El Comitè Olímpic Internacio­nal té previst emetre un comunicat en què defensarà el diàleg

L’opció de plantejar propostes per separat només s’estudia per al 2034 i si ara cau la conjunta

 ?? X a  eraCC U TDNe S e   U Ca  r ?? Esquiadors a l’estació de La Molina
X a eraCC U TDNe S e U Ca r Esquiadors a l’estació de La Molina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain