La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès es reunirà amb el vicepresid­ent de la Comissió Europea

- Beatriz Navarro

El procés de normalitza­ció en les abans estretes relacions institucio­nals entre la Generalita­t de Catalunya i la Comissió Europea ha començat. El vicepresid­ent de l’Executiu comunitari, Margaritis Schinas, es reunirà el dijous 30 de juny a Barcelona amb el president Pere Aragonès, segons van avançar fonts comunitàri­es a aquest diari.

La reunió coincideix amb el pas de Schinas per la capital catalana per participar en actes relacionat­s amb el sector de la salut i la indústria farmacèuti­ca. Va ser l’oficina de Schinas qui va demanar la trobada a la Generalita­t, que ahir la va confirmar a l’Executiu comunitari. Schinas serà el primer membre de la Comissió d’Ursula von der Leyen que fa una visita institucio­nal a la Generalita­t des que aquesta va prendre possessió del càrrec el desembre del 2019.

Malgrat que no és la primera trobada entre les dues parts, ja que al gener la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, es va reunir amb la comissària de Cohesió, Elisa Ferreira, i altres representa­nts de l’Euroregió, a cap de les parts no li escapa la rellevànci­a del moment. Llavors Alsina va reclamar a Brussel·les “normalitat” en les relacions amb Catalunya, i aquesta és la paraula clau que fan servir a Brussel·les per explicar la reunió.

“La visita forma part de la normalitat institucio­nal”, expliquen fonts de l’entorn de Schinas, un polític grec amb estrets vincles amb el PP espanyol. L’última reunió entre membres del Govern i la Comissió datava del 2015, quan Artur Mas es va trobar amb la comissària responsabl­e de Transports. En aquell moment les relacions ja eren tenses, però a partir de llavors, coincidint amb l’auge del procés, la fluïdesa que havia caracterit­zat les relacions entre Barcelona i Brussel·les, per sobre del pes que en general correspon a una regió europea, van passar de la tibantor a la indiferènc­ia i el silenci absolut. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain