La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pugna a l’esquerra pel vistiplau del Congrés al cànnabis medicinal

PSOE i socis discrepen sobre els usos, els productes i la manera d’accedir-hi

- Marta Ricart éaRngel/a

Després de nou mesos de feina, debat i suspens fins a l’últim moment, avui s’ha de votar a la subcomissi­ó del Congrés dels Diputats l’informe per impulsar l’ús medicinal del cànnabis a Espanya. El Govern va dir que s’atindria a l’informe per regular-ne l’ús terapèutic, però ahir els partits de l’esquerra encara discutien per a quins usos es recomanarà autoritzar-lo, quins productes, qui els receptarà o com hi accediran els pacients.

La proposta d’informe socialista, que ha circulat l’últim mes després d’escoltar experts i pacients, proposa una autoritzac­ió restrictiv­a, segons l’opinió dels defensors del cànnabis terapèutic. Podem, ERC o el grup basc intentaven encara ahir introduir esmenes que n’ampliessin l’òptica. ERC va amenaçar, que si no s’admetien, hi votaria en contra. Que l’informe no s’aprovés trencaria tota previsió.

Carola Pérez, presidenta de l’Observator­i Espanyol del Cànnabis Medicinal (OECM), que agrupa pacients, metges i científics que donen suport a l’ús terapèutic de la planta, va demanar ahir que “no es perdi l’oportunita­t d’una regulació àmplia i exitosa” com la d’altres països, com Alemanya, França o Portugal, casos que s’han analitzat a la subcomissi­ó parlamentà­ria. Tem que, després de més de deu anys de reivindica­ció, es voti un acord de mínims, una autoritzac­ió molt limitada que costaria molt ampliar i que deixaria fora moltíssims pacients.

L’Observator­i va pressionar ahir perquè l’informe reculli uns aspectes que considera bàsics: que s’autoritzi l’ús del cànnabis per a diverses patologies i malalts, incloent-hi el dolor oncològic. Les entitats defensores afirmen que s’ha vist que alleuja qui pateix dolor crònic neuropàtic o altres patologies, símptomes d’epilèpsia, d’esclerosi, glaucoma o del trastorn de La Tourette, entre d’altres, a més de reduir les nàusees i els vòmits lligats a la quimioterà­pia, per la qual cosa podria beneficiar entre 200.000 i 400.000 persones.

Igualment, l’OECM demana que es puguin aprovar i comerciali­tzar un ventall de productes (preparats de la flor de la planta, dels seus principis actius, extractes d’oli o granulats, vaporitzad­ors...); que els puguin receptar els metges de primària, no només els especialis­tes en determinad­es patologies, com en principi es proposa, i que l’accés sigui fàcil, que es venguin els productes en totes les farmàcies, no només fórmules magistrals en farmàcies hospitalàr­ies, com diu la proposta socialista (algun partit defensa, a més a més, l’autocultiu de la planta).

Del PP i Vox no se n’espera un vot a favor que autoritzi l’ús medicinal del cànnabis, ja que tots dos partits han subratllat que falta evidència científica dels beneficis terapèutic­s i que, en canvi, de la planta en surten les dues drogues il·legals més consumides a Espanya (marihuana i haixix). Creuen que permetre’n l’ús medicinal en dispararia el consum.

L’informe planteja que s’adoptin mesures perquè no sigui així, com un seguiment de l’Agència del Cànnabis, que es crearà, o el paper regulador de l’Agència Espanyola de Medicament­s quan s’aprovin els productes. L’informe assenyala que requeriran recepta mèdica i que els tractament­s seran de durada limitada, i apunta que l’ús regulat ha de permetre ampliar-ne els estudis. La subcomissi­ó es va crear a l’octubre, quan també van arribar al Congrés propostes de llei de regulació general del cànnabis que no van prosperar. ●

Els defensors de l’ús terapèutic demanen que el receptin metges de família i que es vengui en farmàcies

 ?? Barce onCérs a rrr ?? Dues dones comprant cànnabis a Tailàndia, que acaba de despenalit­zar tots els usos de la planta
Barce onCérs a rrr Dues dones comprant cànnabis a Tailàndia, que acaba de despenalit­zar tots els usos de la planta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain