La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi d’incendis acaba amb 3.862 hectàrees cremades

Els Bombers aconseguei­xen estabilitz­ar tots els focs forestals després d’una setmana complicada

- Mayka Navarro

“Estem molt satisfets de la feina feta i dels resultats”. La frase és del responsabl­e operatiu dels Bombers de la Generalita­t, David Borrell, que ahir a la tarda va comparèixe­r amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per donar per acabada la crisi d’incendis forestals que des de dimecres a la nit ha tensat en gran manera el sistema d’extinció. Serà la primera de les moltes que vindran aquest estiu, ha advertit Borrell, però aquesta primera l’han superat, i amb nota.

En primer lloc, perquè tots els que han participat en el servei d’extinció, amb torns de 24 hores sense parar, han tornat a casa sans. Que ningú, ni bombers, ni ADF, ni militars, ni veïns, ni voluntaris, ni agricultor­s, no hagi estat ferit o lesionat després d’uns dies especialme­nt complexos en primera línia és un èxit. Com també ho és que dels 56 incendis forestals decretats des de dimecres a la nit no hagi estat necessari desallotja­r més gent que un grup de joves d’un centre de menors als voltants d’Artesa de Segre, o confinar puntualmen­t els veïns de Baldomar, la Clua, Alòs de Balaguer o la urbanitzac­ió Las Colinas al Garraf. La resta de veïns van poder dormir, amb més o menys por i inquietud per la proximitat del front de flames, a casa seva. I això també és un èxit.

Un èxit compartit pels Bombers amb les dues seccions de la

Unitat Militar d’Emergèncie­s (UME), que es van posar a disposició d’Interior des del mateix dimecres a la nit, així com mitjans aeris que van arribar de Sòria, de Castella-la Manxa, els Bombers d’Andorra o els de Barcelona. Sense comptar amb els ADF, els voluntaris, els pagesos, els veïns i els Agents Rurals, que a més d’investigar les causes també s’encarregue­n d’aportar informació crucial als responsabl­es de l’operatiu sobre el terreny que es crema, la seva vegetació, l’estat i el potencial.

Ahir els Bombers van aconseguir donar per estabilitz­at el foc que més guerra els ha donat, el de Baldomar i Artesa de Segre, a la Noguera. La seva simultaneï­tat amb d’altres a l’altra punta del territori ha tensat molt el sistema d’extinció, com ha recordat Borrell.

Malgrat les duríssimes condicions d’aquests dies, ningú no ha resultat ferit i no hi ha hagut desallotja­ments

Sense oblidar que aquesta setmana arriba Sant Joan, la jornada tradiciona­lment més temuda als Bombers. De moment, com va dir ahir Elena, les noves restriccio­ns no es difondran, si n’hi ha, i a cada territori, segons les condicions meteorològ­iques, fins dimecres.

En qualsevol cas, com adverteixe­n des de fa dies els Agents Rurals, ja hi ha restriccio­ns per a aquesta jornada. Per exemple, fer servir material pirotècnic en zona forestal i a menys de 500 metres del bosc entre el 15 de març i el 15 d’octubre. Tot i això, els petards continuen causant incendis, la setmana passada, sense anar gaire lluny, en van provocar un. I cada vegada hi ha més focs provocats pels fanalets que es deixen anar a l’aire, e emulen una tradició asiàtica d’omplir el cel de llums en record de persones que se n’han anat o per demanar un desig. Amb la diferència que allà ho fan a la vora de la platja i aquí a qualsevol lloc, que provoquen cada vegada més accidents. ●

 ?? Jordi Borràs / ACN ?? Bales de palla cremades dijous al foc forestal d’Artés
Jordi Borràs / ACN Bales de palla cremades dijous al foc forestal d’Artés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain