La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Miquel del Fai continuarà tancat tot l’estiu

La Diputació de Barcelona aborda la recta final de la restauraci­ó del recinte, clausurat fa cinc anys

- Ramon Suñé

L’espai natural de Sant Miquel del Fai es podria reobrir al públic a la tardor. No serà aquest estiu, com hauria volgut el propietari, la Diputació de Barcelona, perquè les obres de restauraci­ó dels llocs més deteriorat­s i l’alt perill d’incendi ho desaconsel­len. Així ho van comunicar ahir als alcaldes de la zona en una visita en aquest indret els responsabl­es de la corporació provincial, que des del maig del 2017 fins ara ja ha invertit gairebé cinc milions d’euros en la posada a punt de Sant Miquel del Fai per a la reobertura en les màximes condicions de seguretat.

Aquesta finca, de 70,5 hectàrees de superfície i un gran valor patrimonia­l, integrada a l’espai natural dels Cingles de Bertí, inclou, a més dels atractius paisatgíst­ics i mediambien­tals, un important patrimoni arquitectò­nic declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN). El 2017 la Diputació de

Barcelona va formalitza­r la compra de la finca per preservar-ne els valors patrimonia­ls i convertir-la en un espai d’ús públic.

Entre les actuacions que es duen a terme destaquen la consolidac­ió de talussos i cingleres. Actualment s’estan enllestint les obres de l’aparcament i el condiciona­ment dels camins interiors de l’itinerari visitable, com també les obres de la casa Prioral.

La recuperaci­ó de Sant Miquel del Fai ha estat una empresa plena de dificultat­s que la Diputació de Barcelona ha anat superant i que per fi permet confiar en una pròxima reobertura. En aquest temps, aquest espai singular ha patit els embats de dos forts temporals, el març del 2018 i el gener del 2020, i la inactivita­t empresaria­l provocada per la pandèmia, que ha endarrerit els plans inicials de reobrir el recinte aquesta primavera.

En un futur pròxim Sant Miquel del Fai serà un espai més integrat a la Xarxa de Parcs Naturals de la institució que presideix l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

En aquesta recta final de les tasques de condiciona­ment s’està treballant en la contractac­ió d’un sistema de control d’accessos i d’un equip d’informador­s.

Els plans de futur de Sant Miquel del Fai presentats ahir a les autoritats de la zona passen per promoure la gestió activa per a la conservaci­ó i millora del patrimoni natural i cultural; fomentar la qualitat educativa i divulgativ­a; obrir la finca a tota mena de públic i facilitar l’accessibil­itat universal; prioritzar el recinte com a espai distribuïd­or de visitants cap als territoris més pròxims, i donar-lo a conèixer com un dels indrets més emblemàtic­s de Catalunya.

Els efectes de dos temporals i de la pandèmia van endarrerir el calendari de reobertura

La visita a Sant Miquel del Fai incorporar­à un itinerari amb 12 punts d’interès, entre els quals no faltaran les cingleres, les grans parets formades per roques sedimentàr­ies, i les balmes, cavitats naturals obertes per l’efecte erosiu de l’aigua; l’església romànica de Sant Miquel, una singular construcci­ó troglodíti­ca del segle X; els salts d’aigua del Rossinyol i el Tenes; el llac de les Monges; les coves de Sant Miquel i de les Tosques; la casa Prioral, edifici dels segles XVI i XVII, o la petita ermita de Sant Martí, un altre temple romànic dels segles XII i XIII. ●

 ?? EL ?? Representa­nts municipals durant la visita a Sant Miquel del Fai
EL Representa­nts municipals durant la visita a Sant Miquel del Fai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain